Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prohlášení evropských křesťanských církví k situaci v Sýrii

Datum publikace6. 9. 2013, 16.45
TiskTisk

Předseda Konference evropských církví (CEC) a předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) vydali v pátek 6. září 2013 prohlášení k situaci v Sýrii. Text přinášíme v plném znění.

CCEE-CEC společně za mír 

Prohlášení předsedy Konference evropských církví (CEC) a předsedy Rady evropských biskupských konferencí (CCEE)

Tváří v tvář utrpení, ničení a smrti, kterým vznešený syrský lid trpí již příliš dlouho, zdůrazňujeme naše 'Ne' válce.

V této chvíli myslíme zejména na všechny věřící křesťany a jejich rodiny, kterých se konflikt v Sýrii zvláště dotkl skrze zabíjení a masový odchod ze země, kvůli němuž hrozí vymazání více než tisícileté křesťanské přítomnosti v této oblasti země.

Jsme si vědomi, že pravý mír může přijít pouze od Boha. Jemu musíme svěřovat ztrápená srdce lidstva, prosit ho o vnitřní pokoj pro nás i pro ty, kdo se nachází v konfliktu.

Zveme věřící všech našich církví v Evropě, aby se připojili k nám i k mezinárodnímu společenství dnem postu a modliteb za mír v Sýrii, který vyhlásil papež František na 7. září.

Všem národům, zvláště těm, jež se sešly v Petrohradě na zasedání G20, chceme společně s canterburským arcibiskupem Justinem Welbim, s papežem Františkem a mnohými jinými představiteli našich církví připomenout, že je třeba upřednostnit cestu dialogu před zbraněmi.

Žádáme všechny, aby hleděli na Boha a nastoupili na cestu, která ukončí všechna nepřátelství tím, že se složí zbraně a otevře se cesta vyjednávání, dialogu, smíření a míru. Nikdy není příliš pozdě na vytváření společné budoucnosti. Tohoto tolik žádaného míru lze dosáhnout jedině společně, nikdy skrze zneužití moci jedněch na úkor druhých.

Jsme přesvědčeni, že s Boží pomocí může zdravý rozum zvítězit a přinést pokojné soužití v pravdě, spravedlnosti, lásce, svobodě a v respektování všech menšin, zejména křesťanů v zemi.

Kardinál Peter Erdö

Arcibiskup Ostřihomi-Budapešti

Předseda CCEE

Christopher Hill

Biskup Guildfordu

Předseda CEC

 

(překlad: TS ČBK)

Soubory ke stažení

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou