Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Kéž utichne hřmot zbraní

Datum publikace7. 9. 2013, 23.05
TiskTisk

Mír a smíření pro syrský lid vyprošoval během sobotní vigilie (7. září 2013) na svatopetrském náměstí v Římě papež František.

„Když se člověk uzavírá do svého sobectví, když se nechá okouzlit mocí, když se staví na místo Boha, otevírá tím bránu konfliktům,“ prohlásil před zaplněným svatopetrským náměstím Svatý otec a pokračoval: „I dnes se necháváme vést idoly sobectví, rozséváme smrt. Násilí a válka přináší jenom smrt, hovoří jazykem smrti. V této chvíli se ptám: Je možné vydat se cestou míru a pokoje? Je možné vyjít ze spirály smrti?“

Podle Svatého otce taková možnost existuje a připomněl v této souvislosti symbol kříže: „Chtěl bych, abychom se všichni podívali na kříž. Tam na násilí nebylo odpovězeno násilím,“ uvedl papež František a dodal: „Kéž utichne a skončí hřmot zbraní. Kéž znovu zazní slova Pavla VI. – 'Už nikdy více válku.“ Milovanému syrskému lidu vyprosme dnes večer smíření a pokoj,“ uzavřel svou promluvu papež František. 

Celé znění papežovy promluvy naleznete zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou