Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava obrazů malující střelkyně

Datum publikace10. 9. 2013, 16.02
TiskTisk

Prolínání dvou zdánlivě různorodých světů sportu a umění sleduje výstava obrazů olympioničky a malířky Lenky Maruškové, která probíhá od 8. září do 8. října v prostorách Mladotova domu na Pražském hradě. Záštitu nad výstavou převzal P. Zbigniew Czendlik.

Olympijská medailistka Lenka Marušková je známá spíš jako střelkyně ze sportovní pistole. Její v pořadí již druhá výstava s názvem Malující střelkyně odkrývá další její talent. „Vztah k výtvarnému umění mám už od dětství, ovšem sen malovat klasické oleje jsem si splnila až v dospělosti,“ prozrazuje sportovkyně. Malování používá jako prostředek k odreagování od sportovního shonu, tzv. arteterapii. K malbě dospěla jako samouk hledající formu a styl svého vyjádření.

Svými obrazy se pokouší zachytit krásu a velikost života v různých podobách. Spojujícím prvkem krajin, přírodních detailů, zátiší, olympijských a kosmických motivů je hledání pozitivních hodnot ve světě, který nás obklopuje. 

Se Zbigniewem Czendlikem se Lenka Marušková poznala při natáčení pořadu Uchem jehly a pak i v Londýně na olympiádě. Podpora sportovkyně a malířky je pro něj mimo jiné vzpomínkou na léta gymnaziálních studií, kdy mu jak malování, tak sport, byly velmi blízké. Jeho učitelé se ho snažili přesvědčit, aby šel na výtvarnou školu a nebo se věnoval atletice. On si zvolil třetí cestu a stal se farářem. Na otázku, jak souvisí víra s krásou, odpovídá: „Já si myslím, že Stvořitelem krásy je Pán Bůh a všechno, co je Boží, je krásné. Takže pokud je v obrazech krása, znamená to, že je v nich i kousek Boha. Krása a víra, to je pomalu totéž a já vždycky přeji lidem, aby se obklopovali krásnými věcmi, protože nás to dělá krásnými. Věřím, že i obrazy Lenky budou na lidi tak působit. 

Výstava v Mladotově domě (Vikářská 37, Praha 1) je otevřena denně od 10 do 17 hodin, vstup je zdarma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou