Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež František: Přijímejme chudé a potřebné

Datum publikace11. 9. 2013, 15.15
TiskTisk

Papež František navštívil v úterý 10. září 2013 římské centrum pro imigranty žádající azyl, které vedou jezuité. Setkání se zhruba pěti sty klienty, zaměstnanci i dobrovolníky centra trvalo hodinu a půl. Ve svém projevu zde papež hovořil o službě chudým i způsobu fungování charitních služeb a zapojení farností do péče o potřebné.

Řím: „Sloužit znamená pozorně přijmout člověka, který přichází; znamená to sklonit se k potřebnému a držet ho za ruku, bez kalkulací, beze strachu, s něžností a pochopením, podobně jako se Ježíš sklonil, aby apoštolům umyl nohy,“ zahájil papež František svou úvahu, kterou rozdělil na tři části podle hlavních témat: sloužit, doprovázet a bránit.

Podle římského biskupa je jedním ze základních principů služby vzájemná solidarita: „Solidarita je slovo, které rozvinutějšímu světu nahání strach. Zkouší ho nepoužívat. Je to pro něj téměř neslušné slovo. Ale je to naše slovo!“ První část svého projevu zakončil papež sérií osobních otázek: „Skláním se k potřebnému, nebo mám strach, že si zašpiním ruce? Jsem uzavřený sám do sebe, nebo si všímám těch, kdo potřebují pomoc? Dívám se do očí lidem, kteří požadují spravedlnost a bydliště, nebo od nich odvracím zrak, abych jim nemusel pohledět do očí?“

Ve druhé části věnované doprovázení chudých papež František podtrhnul skutečnost, že charitativní práce musí zlepšovat situaci potřebných: „Nestačí dát někomu housku, pokud to není provázené možností naučit jej chodit po vlastních nohou. Láska, která nechává chudého v takovém stavu, v jakém je, nestačí“.

Třetím bodem papežova projevu byla obrana potřebných. „Kolikrát pozvedáme hlas, abychom bránili naše práva. Kolikrát jsme však zároveň lhostejní k právům ostatních,“ uvedl František.

V závěru projevu Svatý otec zdůraznil, že přijímání chudých nemá být svěřováno pouze specialistům, nýbrž má být běžnou součástí práce farností, má být dále přítomné ve formaci budoucích kněží a řeholníků. Zvláštním způsobem vyzval papež řeholní instituty, aby rozvíjeli přijímání potřebných v komunitách, domech a prázdných klášterech. „Milí řeholníci a řeholnice, prázdné kláštery neslouží církvi, abychom je přeměnili na hotely a vydělávali peníze. Prázdné kláštery nejsou naše, jsou určené tělu Kristovu, kterými jsou uprchlíci. Pán volá k štědrému a odvážnému přijímání lidí v prázdných klášterech. Není to jistě nic jednoduchého, je třeba mít zdravý úsudek, odpovědnost; je ale třeba mít i odvahu. Děláme toho mnoho, ale možná jsme povoláni, abychom toho dělali víc tím, že budeme přijímat lidi a sdílet to, co nám Prozřetelnost darovala ke službě,“ uvedl papež František.

Starost o chudé patří k hlavním tématům pontifikátu papeže Františka, což se odráží i v programu nejbližších apoštolských cest. Během návštěvy v Assisi i v Cagliari, které proběhnou 4. října 2013, resp. 22. září 2013, se Svatý otec na své výslovné přání setká s místními chudými. Podobné setkání proběhlo i během Světových dnů mládeže v Rio de Janeiru v červenci letošního roku.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou