Lupa
Obsah Obsah
Portál

16. září si připomeneme Den církevního školství

Datum publikace12. 9. 2013, 18.41
TiskTisk

Římskokatolická církev si již tradičně 16. září připomene Den církevního školství. Není náhodou, že se toto výročí vyhlášené Českou biskupskou konferencí slaví právě na svátek sv. Ludmily. Tato světice, babička sv. Václava, vychovala svého vnuka ve velkou osobnost našich dějin, a právě proto byla vybrána za patronku všech učitelů a vychovatelů, aby jim pomáhala v jejich zodpovědném úkolu.

V tomto školním roce 2013/2014 funguje v ČR 24 mateřských, 23 základních, 30 středních (z toho 18 gymnázií), 5 vyšších odborných škol a 1 konzervatoř katolických zřizovatelů (jako jsou diecéze, řády, řehole i farnosti). Školy jsou otevřeny všem zájemcům o kvalitní vzdělání i výchovu: žákům a studentům věřícím i nevěřícím. Z pestrého spektra subjektů v církevním školství (od gymnázií, přes střední odborné školství po speciální školství pro klienty s růz. specifickými potřebami) vyberme alespoň několik příkladů dobré praxe:

- Církevní základní škola a mateřská škola Přemysla Pittra (Ostrava) je škola slouží ke vzdělávání především dětem, které pocházejí z problematického rodinného prostředí nebo které z důvodů psychologických a sociálních se nejsou schopny přizpůsobit podmínkám v základní škole běžného typu. Vzdělávací koncepce se zde neomezuje jen na výuku, ale má také sociální rozměr. Snaží se napomoci řešení složité sociální otázky, jako je např. soužití romské komunity a majority.

- Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga (Žďár nad Sázavou) si za dobu své existence vytvořila a v následujících letech i upevnila výsadní postavení mezi gastronomickými školami nejen ve svém regionu. Poskytuje kvalitní vzdělání v kontextu nejmodernějších výchovně vzdělávacích a profesně odborných trendů. Je bezbariérová a citlivě přistupuje k žákům s vývojovými poruchami učení i k handicapovaným. Teoretická výuka probíhá v nové budově školy, výuka odborného výcviku ve vlastních školních dílnách a v různých provozech. Absolventi se velmi dobře uplatňují na trhu práce. Ve škole je kladen důraz na morálku v duchu křesťanských zásad, je možné pravidelně navštěvovat školní mše.

- Církevní gymnázium Plzeň je všeobecně zaměřené gymnázium pro nadané žáky s výukou cizích jazyků (angličtiny, francouzštiny nebo němčiny) a latiny. Důraz je kladen na společenskovědní a přírodovědné předměty, od septimy se třídy dělí na společenskovědní a přírodovědnou větev podle zaměření studentů. Povinný předmět je religionistika. Škola se snaží vychovávat v křesťanském duchu a usiluje o individuální přístup ke svým studentům. Je zapojena do projektů Euroregio Bayerischer Wald,Comenius.

- CARITAS - Vyšší odborná škola sociální Olomouc vzdělává budoucí charitativní, sociální a humanitární pracovníky. Ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzitou Palackého v Olomouci nabízí souběžné bakalářské studium ve dvou vzdělávacích programech. Vzdělávací program Sociální a humanitární práce se zaměřuje na problematiku práce s menšinami, migranty či imigranty a profesionální působení v rámci humanitární pomoci. Tento program je jediný svého druhu v ČR. Program Charitativní a sociální práce je potom určen zájemcům o sociální práci zejména v oblasti sociálních služeb.

Do spektra katolického školství patří i teologické fakulty v Českých Budějovicích, Olomouci a Praze, kde lze studovat obory teologického, pedagogického i uměnovědného zaměření.

Rovněž je třeba zmínit katolická školská zařízení, kam patří např. dětské domovy, domovy dětí a mládeže nebo střediska volného času (SVČ), která zřizují zejm. Salesiáni Dona Boska.

SVČ nabízejí volnočasové programy především pro neorganizované skupiny sociálně znevýhodněných či ohrožených dětí i mládeže a zároveň pro zájmové organizované skupiny. Zaměřují se na pozitivně orientovanou primární prevenci kriminality, závislostí (kouření, alkohol, drogy, hrací automaty) a dalších negativních jevů. Sociálním aspektem zařízení je nízkoprahovost všech programů, která se projevuje zejména finanční dostupností a otevřeností pro každého.

Vedle katolických škol a školských zařízení patří do sektoru církevního školství školy zřizovatelů sdružených v Ekumenické radě církví i Lauderova mateřská škola, základní škola a gymnázium při Židovské obci v Praze.

V církevních školách studuje cca 18 200 žáků a studentů.

Církevní školství je bez pochyb pestrou alternativou ke školství veřejnému i soukromému.

Kontakt: http://skolstvi.cirkev.cz

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou