Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V hradecké diecézi bude rok 2014 diecézním Rokem povolání

Datum publikace18. 9. 2013, 20.28
TiskTisk

Téma dá obsah oslavám 350. výročí založení královéhradecké diecéze. Zvláštní pozornost chce biskup věnovat povoláním duchovním.

Hradec Králové: Královéhradecký biskup Jan Vokál se rozhodl vyhlásit rok 2014 diecézním Rokem povolání. Téma, které oficiálně oznámí na přelomu roku, se zaměří na osobní odpověď každého křesťana na Kristovo pozvání, zejména však na povolání duchovní, jimž dnešní svět příliš nepřeje.

To, že se Rok povolání překrývá s oslavami 350. jubilea královéhradecké diecéze, není podle biskupa Jana Vokála náhoda. 'Toto téma nemá oslavám konkurovat, ale naopak je naplnit konkrétním obsahem. Kristovo (po)volání je hybnou silou nejen pro život každého křesťana, ale i pro církev, kterou od jejího vzniku provází a formuje. Pro církev univerzální i partikulární, pro diecézi,' napsal biskup v předmluvě k jubilejnímu diecéznímu kalendáři, který vychází v těchto dnech.

'Povolání není ničím menším než hlasem, kterým nás Kristus zve, abychom se stali jeho učedníky, a utváří z nás svou církev uprostřed světa, který ho nezná nebo odmítá. Slavíme-li tedy výročí diecéze, radujeme se z toho, že Pán v našem regionu už 350 let povolává nové a nové dělníky na svou vinici,' říká biskup Jan Vokál a zdůrazňuje, že chce zvláštní pozornost věnovat povoláním duchovním.

'Duchovní povolání má málokdy podobu mystického, nadpřirozeného zážitku, Pán je obvykle předává uprostřed živého společenství církve a skrze toto společenství. Buďme takovým společenstvím i my,' vyzval hradecký biskup.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou