Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnost posvěcení katedrály sv. Štěpána

Datum publikace20. 9. 2013, 17.52
TiskTisk

Dnes, 20. září 2013, si připomínáme den, kdy byla v roce 1681 vysvěcena katedrála sv. Štěpána v Litoměřicích. Hlavním celebrantem dnešní ranní mše svaté v katedrále byl sídelní litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Litoměřice: Slavnost posvěcení katedrály sv. Štěpána se konala za účasti litoměřického biskupa Mons. Jana Baxanta, který v katedrále sloužil ranní bohoslužbu.  Koncelebrovali generální vikář litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl CSsR, probošt katedrální kapituly J.M. can. Jiří Hladík O.Cr.  a kanovníci kapituly Martin Davídek, Miroslav Šimáček, Józef Szeliga a Viliam Matějka. Jáhenskou službu vykonával Mgr. Jiří Breu.

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant v úvodu mše svaté řekl, že vysvěcení katedrály je důležitý okamžik, který znamená, že křesťanská obec v tom místě žije plným způsobem křesťanského života, a že se dívá v naději do budoucnosti celé naší diecéze.

V homilii se biskup zamýšlel nad tím, co je a čím je posvátný prostor katedrály. Zdůraznil, že je místem Boží milosti, místem posvěcení, kde je Kristus plný: Jeho milost, ochrana, pomoc, slovo, otevřená náruč i Jeho laskavá tvář. Prostorem, kde můžeme očistit svoji duši. Poukázal také na to, že v křesťanských prostředích na celém světě byl vždy tento vysvěcený prostor chápán jako místo azylu, jako útočiště, a je tedy přístupný každému člověku coby Božímu dítěti - tedy i člověku nevěřícímu.

Zmínil katedrálu rovněž jako matku všech svatyň v diecézi a v této souvislosti zdůraznil duchovní spojení diecézních věřících s katedrálou. Řekl, že i když lidé žijí v různých částech diecéze, měli by mít ke katedrále duchovní vztah a měli by dbát na to, aby o tento první chrám v diecézi duchovně, i jiným způsobem pečovali.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou