Lupa
Obsah Obsah
Portál

Změny ve vedení Římské kurie

Datum publikace21. 9. 2013, 19.02
TiskTisk

Papež František jmenoval v sobotu 21. září 2013 nového prefekta Kongregace pro klérus, Apoštolského penitenciáře a generálního sekretáře Biskupské synody.

Vatikán: Papež František přijal zřeknutí se úřadu Apoštolského penitenciáře, které mu předložil kardinál Manuel Monteiro de Castro z důvodu dosažení vysokého věku. Na jeho místo nastupuje kardinál Mauro Piacenza, dosavadní prefekt Kongregace pro klérus.

Svatý otec dále jmenoval prefektem zmíněné Kongregace pro klérus Mons. Beniamina Stellu, dosavadního předsedu Papežské diplomatické akademie.

Generálním sekretářem Biskupské synody byl jmenován Mons. Lorenzo Baldisseri, dosavadní sekretář Kongregace pro biskupy.

Kardinál Mauro Piacenza (narozen 15. září 1944 v Janově) působil v minulosti ve farní i univerzitní pastoraci, vyučoval též kanonické právo, dogmatickou teologii, současnou kulturu a dějiny ateizmu. Ve Vatikánu zastával funkci předsedy Papežské komise pro archeologii a Papežské komise pro kulturní dědictví církve. Od roku 1990 působil na Kongregaci pro klérus, od roku 2007 ve funkci prefekta.

Arcibiskup Beniamino Stella (nar. 18. srpna 1941 v Pieve di Soligo v Severní Itálii – Benátsku) působil v diplomatických službách na Maltě, v Africe a Střední Americe. Roku 2007 byl jmenován prezidentem Papežské diplomatické akademie, instituce určené ke vzdělávání diplomatů.

Arcibiskup Lorenzo Baldisseri (nar. 29. září 1940 v Pise, Itálie) působil též v diplomatických službách v Jižní a Střední Americe, v Indii a Nepálu. Zastával též funkci nuncia na Haiti v době tamější občanské války. Roku 2012 se stal sekretářem Kongregace pro biskupy. Jako sekretář kardinálského sboru se účastnil konkláve v roce 2013.

Apoštolská penitenciárie je nejstarší ze tří tribunálů Římské kurie. Do její kompetence spadají záležitosti vztahující se na tzv. forum internum, tedy na oblast svědomí. Jako příklady kompetence Apoštolské penitenciárie je možno uvést snímání exkomunikace latae sententiae vyhrazená Svatému stolci, dispenze vyhrazené Svatému stolci nebo udělování odpustků.

Biskupská synoda je shromáždění biskupů z celého světa, kteří se schází ve stanovené doby, aby projednávali důležité otázky víry a mravů. Poslední shromáždění se týkala Blízkého východu (2010) a nové evangelizace (2012).

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou