Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Cyrilometodějské jubileum slaví také olomoucká univerzita

Datum publikace26. 9. 2013, 13.00
TiskTisk

Přednášky, odborné debaty a koncert hudebního tělesa Hradišťan jsou na programu oslav, jimiž si Univerzita Palackého v Olomouci připomene 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Cyrilometodějský týden se uskuteční ve dnech 1.–5. října 2013.

Olomouc: Rektor Univerzity Palackého prof. Miroslav Mašláň a předseda sdružení profesorů Filozofické fakulty UP Societas cognitorum prof. Josef Jařab zvou akademickou obec i širší veřejnost na cyrilometodějský týden univerzity, který má připomenout 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů. Všechny akce se uskuteční v kapli Božího těla v prostorách Konviktu (Univerzitní 3).

V úterý 1. října zahájí cyrilometodějský týden přednáška prof. Pavla Ambrose na téma „Cyrilometodějská tradice: otázka národní, politická nebo náboženská?“. V dalších dnech pak zazní přednášky na téma „Christianizace Moravy jako civilizační zlom?“ (PhDr. Josef Bláha) a „Tisíc sto padesát let nejstaršího slovanského spisovného jazyka“ (doc. Miroslav Vepřek).

V pátek odpoledne vystoupí RNDr. Pavol Demeš se svou „Foto-přednáškou o misích Cyrila a Metoděje do Arabské, Chazarské a Velkomoravské říše“ a večer se uskuteční besední stůl na téma česko-slovenské vzájemnosti a vztahu obou národů a kultur, kterého se zúčastní také herec Milan Lasica a spisovatel Jiří Stránský. V sobotu dopoledne pak oslavy cyrilometodějského týdne zakončí matiné s Hradišťanem a Jiřím Pavlicou.

Tento Cyrilometodějský týden Univerzity Palackého v rámci celostátního fóra Nádvoří národů. Jedná se o obraz, který si Svatý otec Benedikt XVI. vypůjčil s odkazem na velké nádvoří u Jeruzalémského chrámu, na které měli přístup pohané, tedy ne-Židé, cizinci, ale také lidé exkomunikovaní, zkrátka všichni ti, kdo neměli přístup do posvátného prostoru. Měli tak příležitost přicházet do blízkosti svatyně, setkat se se znalci Písma a promluvit s nimi o víře.

Podrobné informace o akcích cyrilometodějského týdne jsou k dispozici v příloze.

(s využitím zprávy na webu Univerzity Palackého a informací prof. P. Ambrose)

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou