Lupa
Obsah Obsah
Portál

Želivští premonstráti mají nového opata

Datum publikace26. 9. 2013, 17.24
TiskTisk

Nového opata mají ode dneška, tj. čtvrtka 26. září 2013, želivští premonstráti. V pořadí  51. opatem byl zvolen P. Jáchym Jaroslav Šimek, OPraem (61), který vystřídal Bronislava Ignáce Kramára, jenž odstoupil se zdravotních důvodů.

Želiv: Nový opat Jáchym Jaroslav Šimek se narodil v roce 1952, na kněze byl potom vysvěcen v červenci 1977. Působil v duchovní správě v Havlíčkově Brodě, Vilémově u Golčova Jeníkova či Humpolci. Několik let také zajišťoval duchovní službu pro české krajany v Austrálii. Ti na něj i při příležitosti oznámení této radostné události s vděčností vzpomínají.

V poslední době byl administrátorem želivské farnosti a působil jako provizor želivské kanonie. Opatské heslo P. Šimka zní:  'Milosrdenství, na které je tento svět chudý'.

Želivský klášter je jediným živým mužským klášterem v královéhradecké diecézi, je rovněž důležitým duchovním centrem Vysočiny. Počátek jeho nové svobodné éry je spjat s velkou osobností opata Bohumila Víta Tajovského, který byl za minulého režimu tvrdě pronásledován.

Pro premonstráty je typické, že klášter využívají jako duchovní zázemí, ale běžně slouží v duchovní správě v širokém okolí. Želivští kněží takto působí zejména v havlíčkobrodském a humpoleckém vikariátu, ke komunitě patří i oba okrskoví vikáři.

Klášter je dnes v povědomí veřejnosti vnímán také jako místo odpočinku. Nabízí ubytování turistům, zklidňující pobyty pro manažery, má také vlastní minipivovar, kde se vaří pivní speciály.

Představení nového opata můžete shlédnout zde:

http://www.studankavp.xf.cz/12-2012-simek.htm

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou