Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Marx: významný host Národní svatováclavské poutě

Datum publikace27. 9. 2013, 15.05
TiskTisk

Letošní Národní svatováclavská pouť 28. září 2013 ve Staré Boleslavi bude dvojnásob pozoruhodná. Připomene úlohu Palladia, které spojuje letos zdůrazněnou cyrilometodějskou tradici s tradicí svatováclavskou, a přivítá mnichovského kardinála Reinharda Marxe.

Stará Boleslav: Pozvání mnichovsko-freisingského arcibiskupa, který se stal nedávno členem nově ustavené poradní skupiny papeže Františka pro reformu římské kurie, zaznělo na letošním setkání Bavorské biskupské konference ve Waldsassen 30. ledna, kde byl kardinál Duka přítomen jako předseda sousední České biskupské konference. Tehdy bylo zmíněno také letošní výročí uzavření Mnichovské dohody. Právě k němu by se měl při staroboleslavské oslavě kardinál Marx, který bude spolu s kardinálem Dominikem Dukou koncelebrovat poutní mši svatou, vyslovit.

Kardinál Reinhard Marx je současný arcibiskup v Mnichově a Freisingu, ale také profesor sociálních nauk a společenských teorií na několika německých univerzitách. Nedávno byl u nás publikován český překlad jeho knihy s provokativním názvem „Kapitál“, který vyšel německy v roce 2008. Podobně jako jeho jmenovec Karel Marx, se i Reinhard Marx staví kriticky k neregulované kapitalistické ekonomice. Na rozdíl od ateistického filosofa ale říká, že moderní sociálně-tržní hospodářství musí stát na zásadách křesťanské morálky, odpovědnosti a sociálního cítění.

Reinhard Marx se narodil 21. září 1953 v Geseke v Severním Porýní-Vestfálsku. Do funkce arcibiskupa mnichovsko-freisingské arcidiecéze jej papež Benedikt XVI. jmenoval 30. listopadu 2007. Při konzistoři 20. listopadu 2010 byl jmenován kardinálem a v roce 2012 byl zvolen do čela Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie. Rok na to ho papež František ustanovil členem nového poradního sboru osmi kardinálů, který mu má pomoci při vypracování reformy Vatikánské kurie.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou