Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Českých Budějovicích proběhnou Františkánské misie

Datum publikace1. 10. 2013, 12.55
TiskTisk

Čím žijí křesťané? Je možné se neformálně o víře pobavit? Jakou úlohu má požehnání? Na tyto otázky se pokusí odpovědět čtyřdenní program vzájemných setkání, diskuzí, hudební či divadelní produkce nazvaný Františkánské misie, který se letos uskuteční od 9. do 12. října 2013 v Českých Budějovicích.

České Budějovice: „Rozhodli jsme se připravit program pro lidi, kteří se chtějí seznámit s křesťanstvím, kteří chtějí poznat, čím křesťané žijí. Nejen nějak vnějškově, ale z toho, co naplňuje jejich život, co je jádro jejich života, co je podstatné v životě křesťana,“ uvádí katolický kněz Jakub Sadílek, z jehož podnětu Františkánské misie před čtyřmi lety vznikla. Záštitu nad letošním ročníkem převzal primátor města České Budějovice Mgr. Juraj Thoma a českobudějovický biskup Mons. Jiří Paďour.

Pro každého z nás je důležitá zkušenost

Hlavní osu programu budou tvořit večerní setkání. V klubu Horká vana na České ulici proběhne akce z cyklu Bez vytáček o křesťanství, páteční večer bude věnovaný koncertu slovenské skupiny eSPé, v sobotu se v katedrále představí divadlo o člověku hledající smysl života nazvané Zraněný pastýř. Zvláštním bodem programu je večer s možností poprosit o modlitbu za sebe nebo za své potřeby. „Jsou to večery, kde se mohou jednat o křesťanství něco dozvědět,“ přibližuje Jakub Sadílek, „zároveň bychom ale byli rádi, aby se mohli Ježíše a toho, čím křesťané žijí, nějakým způsobem dotknout, nějak to zažít. Myslím, že pro dnešního člověka, stejně jako pro každého z nás, je důležitá nějaká zkušenost, dotknout se živého Boha.“

V prostoru mezi VŠ kolejemi Čtyři dvory proběhne Piknik mezi bloky, který nabídne posezení u kávy, příp. možnost si neformálně popovídat s někým s věřících lidí. K setkání může posloužit také Františkova kafírna v blízkosti katedrály nebo informační stánek v blízkosti náměstí Přemysla Otakara II., kde bude též připraven program pro děti.

Program bude dále probíhat na středních a základních školách, kde se v minulých letech setkal s kladnou odezvou, připraveny jsou i návštěvy domovů důchodců a nemocnic.

Ulicemi též budou procházet viditelně označení členové misijního týmu, které je možné zastavit, popovídat si, poprosit o modlitbu. Modlitební službu mohou lidé využít i v Katedrále sv. Mikuláše. „Mnoho lidí si prožilo v životě něco těžkého a často hledají pomoc různým způsobem, tak my bychom chtěli nabídnout také křesťanskou pomoc skrze modlitbu požehnání. Chtěli bychom se spolu s těmito lidmi přimlouvat za jejich konkrétní problémy, starosti, rodiny…,“ doplnil Sadílek.

Rádi bychom se podělili o to, co nás naplňuje a dává nám pokoj v duši

Podle pořadatelů není cílem misií nikoho přesvědčovat, nýbrž ve svobodě vydat svědectví, že existují lidé, kteří nejsou zahleděni jen do sebe a neorientují se jen pro zisky, ale žijí podle Božího řádu. „Tuto aktivitu vnímáme jako nabídku a svědectví naší víry. Rozhodně nejde o nějakou agitaci. Spíše se chceme s ostatními lidmi podělit o to, čím žijeme. Co nás naplňuje a činí šťastnými a dává nám pokoj v duši, kterým je pro nás Ježíš,“ uzavírá Sadílek.

Františkánské misie pořádají katoličtí křesťané, především řád františkánů a Školských sester sv. Františka. V minulých letech se podobná akce uskutečnila v Plzni, Liberci a Ostravě.

Více informací i program misií lze nalézt na webu www.frantiskanskemisie.cz, adresa na Facebooku www.facebook.com/frantiskanskemisie.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou