Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeho by se měla církev zbavit, ptá se papež František

Datum publikace4. 10. 2013, 19.25
TiskTisk

Během své poutě do Assisi navštívil papež František místnost, v níž se před téměř osmi sty lety sv. František svlékl ze svého oblečení a symbolicky se tak zřekl pozemského vlastnictví.  Římský biskup se zde setkal s chudými lidmi, klienty místní Charity.

Assisi: „V těchto dnech se ve sdělovacích prostředcích spekulovalo: Čeho papež zbaví církev na tomto místě,“ zahájil papež František svou promluvu v místnosti, kde se připomíná symbolické zbavení se oděvu sv. Františka z Assisi. Podobně jako při předchozím setkání s postiženými dětmi, i zde Svatý otec ponechal stranou připravený text a hovořil spatra. „Je to vhodná chvíle vyzvat církev, aby se něčeho zbavila,“ pokračoval „avšak církev jsme my všichni! Všichni! Od prvního pokřtěného, všichni jsme církev a všichni musíme jít po Ježíšově cestě, která je cestou zřeknutí se, svlečení se“.

Toto svlečení se znamená podle Svatého otce především zřeknutí se zesvětštění: „Nemohli bychom udělat křesťanství trochu lidštějším – říkají mnozí – bez kříže, bez Ježíše, bez zřeknutí se? Tak se ale staneme křesťany z cukrárny, jako krásné dorty,“ pokračoval papež, „křesťan nemůže žít společně s duchem světa. (…) Nemůžeme jít po cestě tohoto zesvětštění. Zesvětštění zabíjí duši! Zabíjí lidi! Zabíjí církev!“

Podle papeže je třeba odmítnout vše, co představuje tuto negativní světskost: peníze, marnivost, pýchu, prosazován vlastní moci. Přítomným chudým lidem František připomněl sociální rozměr problematiky. „Mnoho z vás bylo zbaveno všeho tímto divokým světem, který nedává práci, který nepomáhá; kterému nezáleží na tom, že existují děti, jež umírají hladem; kterému nezáleží na tom, že tolik rodin nemá co jíst, nemohou důstojně přinést domů chléb; nezáleží mu na tom, že tolik lidí musí utíkat z otroctví a hladu a hledat svobodu. S jakou bolestí tolikrát vidíme, že tito lidé našli smrt, jak se včera stalo u Lampedusy. Tyto věci dělá duch světa.“ Posledními slovy připomněl papež nedávné námořní neštěstí, při němž zahynulo více než sto uprchlíků.

V závěru projevu vyzval papež křesťany, aby se mentality světa zřekli: „Kéž nám všem dá Pán milost se zřeknout ne dvaceti lir, ale ducha světa, který je malomocenstvím, rakovinou společnosti. Je rakovinou zjevení Božího. Prosím Pána, aby nám všem dal tuto milost.“

Pojem 'svět' má v Bibli více významů. Jedním z nich je dobrý svět, stvořený Bohem. V jiném smyslu slova však slovo 'svět' znamená vše, co je nepřátelské vůči Bohu a staví se proti němu a proti jeho zákonům (např. 1 Jan 5,4: 'Kdo se narodil z Boha, přemáhá svět'). V tomto smyslu lze hovořit o zřeknutí se ducha světa.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou