Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Bůh se ukazuje těm, kdo mají prosté srdce

Datum publikace4. 10. 2013, 12.48
TiskTisk

Na závěr promluvy, kterou pronesl spatra během návštěvy domova pro nemocné a postižené děti v Assisi, přenechal papež František původní připravený text ke čtení. Přinášíme z něho výňatky.

Assisi: „Chci začít mou cestu s vámi,“ začíná promluva papeže Františka, kterými se obrací k nemocným a postiženým dětem domova Istituto Serafico, jenž dnes (4. října 2013) navštívil během své cesty do Assisi.

Podle římského biskupa domov svou prací ukazuje „kulturu přijetí“, která stojí v opozici k současné „kultuře vyhazování“. „Společnost je bohužel znečištěná kulturou „vyhazování“… A oběti kultury vyhazování jsou právě ti nejslabší, nejzranitelnější.

Podle papeže Františka však tito nejslabší mají před Bohem velkou hodnotu. V tomto smyslu citoval Svatý otec dopis, který mu poslal 16letý postižený chlapec z Buenos Aires: „Milý Františku, jsem Nicolás a mám 16 let. Jelikož ti nemohu napsat sám (protože ještě nemluvím ani nechodím), poprosil jsem rodiče, aby to udělali za mě (…) Každou noc, od té coby, co jsi mě o to požádal, prosím svého anděla strážného, který je jmenuje Eusebius a je velmi trpělivý, aby tě chránil a pomáhal ti. Buď si jistý, že to dělá velmi dobře, protože o mě se stará a provází mě každý den. A když nemůžu spát… přijde si se mnou hrát!! Moc by se mi líbilo, kdybych mohl přijít a navštívit tě a dostat tvé požehnání a pusu: jenom tohle!! Posílám ti veliké pozdravy a dále prosím Eusebia, aby se o tebe staral a dával ti sílu. Nico.

„Bůh se ukazuje těm, kdo mají prosté srdce,“ komentuje dopis Svatý otec, „maličkým, pokorným, těm, které my často pokládáme za poslední, i vám, drazí přátelé. Ten chlapec, který nemůže usnout, si hraje se svým andělem strážným. Je to Bůh, který sestupuje, aby si s ním hrál.“

Papež tedy vyzval k přijímání potřebných, kteří mají plnou lidskou důstojnost: „Z tohoto místa, kde je vidět konkrétní láska, říkám všem: Konejme více skutků kultury přijetí, skutků, jež budou především pramenit z hluboké křesťanské lásky, lásky ke Kristu ukřižovanému, k Tělu Kristovu, skutků, v nichž se spojí profesionálnost, kvalifikovaná a spravedlivě odměněná práce, společně s dobrovolnictvím, které je cenným pokladem.

(foto: www.news.va)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou