Lupa
Obsah Obsah
Portál

K Radě evropských biskupských konferencí se přidalo Estonsko

Datum publikace4. 10. 2013, 11.30
TiskTisk

Členové plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), kteří ve dnech 3.–6. října 2013 jednají v Bratislavě, souhlasili s žádostí Estonska o přičlenění k radě. Počet jejích členských států se tak rozrostl na 39.

Bratislava: S žádostí, kterou předložil apoštolský administrátor Estonska, biskup Philippe Jourdan, a kterou schválila vatikánská Kongregace pro biskupy, vyslovili souhlas všichni stávající členové. K těm patří předsedové 33 biskupských konferencí v jednotlivých evropských zemích a dále arcibiskupové z Lucemburska a Monaka, maronitský arcibiskup Kypru a biskupové z moldavského Kišiněva a ukrajinského Mukačeva. Pravidelných zasedání se dále jako hosté účastní předseda Kazachstánské biskupské konference a latinský patriarcha Jeruzaléma.

Těší mě, že se estonská církev může připojit k velké rodině Rady evropských biskupských konferencí. Toto malé, avšak živé společenství tak bude moci přispět k činnosti rady, založené s cílem podporovat kolegialitu biskupů a synodální charakter církve v Evropě. Zároveň budeme moci čerpat ze symfonie různých jazyků, kultur a národů, které účinně svědčí o všeobecné povaze Kristovy církve v našem světadílu,“ ocenil biskup Jourdan rozhodnutí CCEE.

Estonsko je nejsevernější z pobaltských republik, má rozlohu asi 45 tisíc km² a žije zde kolem 1,5 milionu obyvatel. Hlavním městem země je Tallinn. Úředním jazykem je estonština, která patří do skupiny ugrofinských jazyků a je tak příbuzná například s finštinou či maďarštinou. Téměř jednu třetinu obyvatelstva tvoří Rusové, kteří se sem přestěhovali v době, kdy bylo Estonsko jednou z republik Sovětského svazu (1940–1991). V roce 2004 se Estonsko stalo členskou zemí NATO a Evropské unie, roku 2011 přijalo jako svou měnu euro.

V minulosti se Estonci hlásili převážně k pravoslavné a luteránské tradici, dnes se však naprostá většina obyvatel považuje za nevěřící. Ke katolické církvi se zde hlásí asi šest tisíc věřících a tomuto společenství slouží zhruba 15 kněží a 20 řeholních sester z různých řádů. Apoštolská administratura zde byla zřízena roku 1924. Prvním (a na dlouhou dobu posledním) biskupem se stal německý jezuita Edward Profittlich, který zemřel ve vyhnanství na Sibiři roku 1942 a dnes probíhá jeho kanonizační proces. Současným apoštolským administrátorem je biskup Philippe Jourdan.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou