Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slováci v Londýně představili odkaz Cyrila a Metoděje

Datum publikace9. 10. 2013, 12.28
TiskTisk

Slovenská katolická misie v Londýně (SCM) uspořádala v sobotu 5. října 2013 multikulturní konferenci s názvem Misie. Cílem bylo zamyslet se nad tím, co dnes slovo misie znamená pro moderního člověka a jak může být křesťan misionářem v 21. století. V rámci konference SCM představila odkaz slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje zahraničním katolickým misiím v Londýně.

Londýn: Více než 150 účastníků si mělo možnost poslechnout přednášky zástupců anglické, irské, italské, francouzské, čínské, brazilské či africké misie. Ti se s publikem podělili nejen o různé přístupy k evangelizaci, ale také o své vlastní misionářské zkušenosti a pohledy na to, jaké je být křesťanem mezi jinými náboženstvími či kulturami.

Pomocný biskup Bratislavské arcidiecéze Jozef Haľko, který má v rámci Konference biskupů Slovenska na starosti slovenské katolické misie působící po celém světě, byl také jedním z přednášejících. „Krajané, kteří žijí svou misii mezi jinými národnostmi, svou živou víru deklarují nejen odkazem na své národní dědictví - tím, že jej přinášejí mezi své okolí a učí je o své kultuře, ale hlavně tím, že v duchu bratrství naslouchají druhým a učí se jim porozumět. Příkladem takového úsilí může být nejen svatý Cyril a Metoděj, ale i tato konference SCM, která proběhla právě v tomto duchu,“ řekl po akci biskup.

Otec Liam Cummins z Irska využil své 20 leté misionářské zkušenosti z Kamerunu a Keni k tomu, aby prozradil svůj návod na účinnou misii: „Misionář potřebuje tři věci - pevné křesťanské hodnoty, naději v lepší budoucnost světa a smysl pro humor, aby se uměl zasmát nad svými chybami a jít dál.“ Čínský kněz zase vyzdvihl, že od misionářů z minulosti se dá učit lásce, sebeobětování se a také respektování jiných a otevřenosti pro dialog.

Jak vykonává svou osobní misi, na pódiu popsala Brazilka Keith Almeida de Brito Reis - tím, že v Londýně učí evangelium děti portugalsky mluvících imigrantů pomocí uměleckých a rekreačních aktivit. Slovenka Veronika Fenčíková se zase snaží ukázat svou víru jednoduše tím, že se například v londýnské škole, kde pracuje, přežehná veřejně před jídlem nebo vyjádří své křesťanské názory, i když se ne vždy setkají s porozuměním.

Důkazem, že víra se dá vyjádřit mimo jiné i skrze umění, bylo taneční představení Čínský muž pro Číňany v podání Pavla Danka nebo původní divadelní hra Mučedníci Slova o Cyrilovi a Metodějovi z dílny autorky Juliany Sersenové.

Slovenská katolická misie v Londýně navazuje na původní česko-moravsko-slovenskou misii, kterou založil roku 1964 rodák z Rajhradu, jezuitský kněz Jan Lang (1919-2007). Vzniklé centrum Velehrad sloužilo jako náboženské, kulturní i společenské centrum pro Čechy a Slováky žijící v Británii.  Roku 2008 se změnila organizační struktura a vznikla samostatná slovenská misie. Nadále však zastřešuje i pastorační péči o české krajany.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou