Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kniha o hagioterapii a spirituální péči ve druhém vydání

Datum publikace11. 10. 2013, 17.35
TiskTisk

V těchto dnech vychází druhé rozšířené vydání knihy Nahá žena na střeše,která se věnuje hagioterapii a spirituální péči. Autoři, MUDr. Prokop Remeš a PhDr. Alena Halamová, v ní shromáždili čtyřicítku biblických příběhů. Čtenáři zde popisují jejich duchovní, existenciální a psychologické obsahy, jež vyvstávaly při práci s těmito texty v hagioterapeutických  skupinách v Psychiatrické nemocnici v Praze-Bohnicích.

Praha: Ženou, o které se v knize hovoří, je Bat-šeba, krásná manželka Chetejce Urijáše. Bible o ní píše ve 2. knize Samuelově, jak se omývala na střeše svého domu v Jeruzalémě, jak ji tam spatřil král David a zamiloval se do ní, jak dal zavraždit jejího manžela, a jak nakonec došlo k obrácení Davidova života, když ho navštívil prorok Nátan.

Hagioterapie je forma skupinové psychoterapie existenciálního zaměření, která – i když většinu účastníků tvoří nevěřící lidé – vychází z terapeutické inspirace biblickým textem. Stejně jako v minulosti může totiž i dnes Bible sloužit jako zdroj poučení o člověku, může čtenáři sloužit i jako „zrcadlo“, v němž může zahlédnout sebe sama. Kniha je určena čtenářům, kteří se ve své práci pohybují na hranici mezi náboženstvím a psychologií, zejména pracovníkům pomáhajících profesí, psychoterapeutům, kněžím, studentům teologie, psychologie a dalších humanitních oborů.

Vydalo nakladatelství Jiří Sušanka−POMPEI.

Slavnostního představení knihy se 8. října 2013 zúčastnil i generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Bohnická nemocnice totiž spolupracuje s katolickou církví od znovu vysvěcení zdejšího kostela sv. Václava v roce 1993, a to na budování týmu spirituální péče, který koordinuje nemocniční kaplan Jaromír Odrobiňák.

(Zdroj: APHA)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou