Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František svěřil lidstvo pod ochranu Panny Marie

Datum publikace13. 10. 2013, 20.40
TiskTisk

Papež František dnes, v neděli 13. října 2013, svěřil v Římě lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské. Touto slavností vrcholí ve světové církvi Rok víry. Čeští katolíci potom letošní tematický rok zakončí již zanedlouho Národní poutí do Svaté Země: proběhne již příští měsíc, a to mezi 8. a 10. listopadem 2013.

Řím: Za účasti více než 100 tisíc věřících vyvrcholil dnes dopoledne v Římě Den mariánské úcty. Akce se konala na výroční den posledního zjevení Panny Marie Fatimské, k němuž došlo 13. října 1917. Z tohoto důvodu byla na svatopetrském náměstí přítomna socha Matky Boží z Fatimy.

Během slavení mše svaté se papež František zamýšlel nad třemi tématy: Bůh překvapuje, Bůh žádá věrnost a Bůh je naše síla. „Bůh nás překvapuje; v chudobě, ve slabosti, v pokoře se nám zjevuje a dává nám svou lásku, která nás vykupuje, uzdravuje nás a dává nám sílu. Taková je i zkušenost Panny Marie,“ uvedl papež František, podle něhož toto Boží překvapení vyžaduje věrnost ze strany věřících: „Ptám se: Jsem křesťanem jen nárazově, nebo jím jsem stále? Kultura provizorního a relativního vstupuje také do způsobu prožívání naší víry. Bůh nás žádá, abychom mu byli věrní, každým dnem, v našich všedních skutcích, a dodává, že i když mu občas nejsme věrní, on je stále věrný a ve svém milosrdenství nám neustále podává ruku, aby nás pozvedl a povzbudil. Abychom tak znovu nastoupili na cestu, vrátili se k němu a řekli mu o své slabosti. On nám dá sílu.“

Po mši svaté svěřil papež František lidstvo pod ochranu Panny Marie Fatimské. „Jsme si jisti, že každý z nás je v tvých očích cenný a že ti není cizí nic z toho, co je v našich srdcích. Necháváme se dosáhnout tvým něžným pohledem a dostává se nám útěšného pohlazení tvého úsměvu,“ zaznělo v modlitbě.

Socha Panny Marie Fatimské  výjimečně opustila na dva dny portugalské poutní místo, aby se stala symbolem jedné z posledních iniciativ Roku víry, Dne mariánské úcty.

Podrobnosti ke dnešní události naleznete zde.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou