Lupa
Obsah Obsah
Portál

Českobudějovické biskupství žádá o školu pro sluch. postižené

Datum publikace12. 10. 2013, 11.24
TiskTisk

Biskupství českobudějovické zažádalo v rámci majetkového narovnání o navrácení objektu bývalého diecézního ústavu pro hluchoněmé v Českých Budějovicích, kde v současné době sídlí školka a škola pro děti se sluchovým postižením. Tu zřizuje ministerstvem školství. Biskupství ujišťuje, že pokud budovu dostane zpět, chce zachovat její původní účel.

České Budějovice: Jelikož tento objekt bývalého církevního ústavu není v majetku obce ani dalšího subjektu za jejichž majetek historicky vlastněný církvemi je vyplácena finanční náhrada, může o něj biskupství dle zákona o narovnání žádat.

Již v minulém týdnu vešly obě strany v kontakt (biskupství a vedení školy) s příslibem následného jednání a vůlí rozptýlit možné obavy. Biskupství rovněž deklarovalo, že v případě navrácení budovy chce zachovat její původní účel.

Generální vikář Biskupství českobudějovického Adolf Pintíř potvrdil, že důvodem podání výzvy v rámci zákona o majetkovém narovnání je určení vlastnictví  a zájem o správu objektu, který církvi historicky patřil.

Zařízení zřídil v roce 1871 českobudějovický biskup Josef Valerián Jirsík. Objekt tehdejšího diecézního ústavu pro hluchoněmé byl po celá desetiletí, díky příspěvkům a darům, využíván právě pro péči o sluchově postižené děti

Mimo pětileté přestávky po zestátnění budovy za komunismu (od r. 1950) slouží budova svému účelu již bezmála 150 let.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou