Lupa
Obsah Obsah
Portál

Evropský parlament odsuzuje násilí páchané na křesťanech

Datum publikace14. 10. 2013, 17.00
TiskTisk

Poslanci Evropského parlamentu schválili na svém plenárním zasedání ve čtvrtek 10. října 2013 tři rezoluce, které se věnují otázkám pronásledování křesťanů v Sýrii, Pákistánu a Íránu. Dále pak ochraně novinářů a svobody slova v Súdánu a také projevům terorismu i sektářského násilí v Iráku.

Štrasburk: Poslanci Evropského parlamentu vyjádřili v první rezoluci obavy o osud křesťanů v Sýrii a odsoudili útoky spáchané během září tohoto roku na křesťanskou komunitu v okolí Malúly. Vyzvali rovněž k ochraně klášterů v oblasti a také k poskytnutí humanitární pomoci řeholnicím a sirotkům, uvězněným v klášteře sv. Tekly v Malúle.

Poslanci dále odsoudili útoky na kostel Všech svatých v pákistánském Péšávaru a vyjádřili hluboké znepokojení nad situací, které v Pákistánu čelí náboženské menšiny a zejména křesťané. Poslanci naléhají na pákistánské představitele, aby důkladně prověřili platné zákony proti rouhačství i jejich dosavadní vymáhání v praxi, neboť těchto zákonů lze zneužít vůči všem pákistánským věřícím.

Svůj zájem projevili poslanci také o osud Saida Abediniho a vyzvali íránskou vládu, aby tohoto vězněného amerického pastora íránského původu zprostila všech obvinění a osvobodila.

Ve své druhé rezoluci se poslanci vyslovili k omezení práva na svobodu projevu a shromažďování v Súdánu a vyzvali tamní vládu, aby upustila od všech forem perzekuce osob, které toto právo uplatňují při protestních shromážděních či na internetu. Postavili se rovněž za svobodný přístup k internetu a ochranu novinářů.

V třetí rezoluci pak poslanci Evropského parlamentu rozhodně odsoudili projevy terorismu či sektářského násilí v Iráku a vyzvali tamní představitele, aby umožnili „plné, okamžité a nezávislé vyšetření“ a s vyšetřovateli spolupracovali. Všichni veřejní činitelé by podle poslanců měli „společně usilovat o to, aby se skončilo krveprolití a všem Iráčanům se dostalo náležité ochrany.“ Vyjádřili také obavy nad projevy násilí, spojenými s konfliktem v sousední Sýrii.

(Zdroj: tisková zpráva Evropského parlamentu, anglicky)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou