Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bertone: Sedm let služby vedle papeže Benedikta

Datum publikace15. 10. 2013, 15.33
TiskTisk

Kardinál Tarcisio Bertone dnes ukončil své působení ve vedení vatikánského Státního sekretariátu. Vystřídá jej Petro Parolin, jmenovaný papežem Františkem v srpnu letošního roku.

Vatikán: Kardinál Tarcision Bertone dnes oficiálně ukončil své působení ve vedení vatikánského Státního sekretariátu. Ve funkci jej nahradí Pietro Parolin, jehož jmenoval papež František v srpnu letošního roku. Během krátkého obřadu konaného v knihovně Státního sekretariátu Svatý otec ocenil vykonanou práci kard. Bertoneho.

„Vykonával jste své úkoly s hlubokou láskou k církvi, s velkodušností a s oním typicky salesiánským spojením upřímného ducha poslušnosti a velké svobody osobní iniciativy a vynalézavosti,“ uvedl František a připomněl tak řeholní příslušnost kardinála Bertoneho. Salesiánům je podle Svatého otce vlastní láska k církvi, která se projevuje v lásce k nástupci sv. Petra: „Chtěl bych zdůraznit postoj bezpodmínečné věrnosti a absolutní loajality k Petrovi, kterým se vyznačovalo Vaše působení na Státním sekretariátě. K Benediktu XVI. i ke mně v těchto měsících. Vnímal jsem to při mnoha příležitostech a jsem Vám za to velmi vděčný.“

Pietro Parolin se obřadu nemohl zúčastnit. Jak uvedl papež František, do úřadu nastoupí během několiká týdnů z důvodu chirurgického zákroku.

Mons. Pietro Parolin se narodil 17. ledna 1955 ve Schiavonu (Vicenza, Itálie). Na kněze byl vysvěcen v roce 1980, ve stejném roce začal postgraduální studium kanonického práva a diplomacie. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. Patří mezi přední znalce v oboru kanonického práva.

Ve vatikánských diplomatických službách působil od roku 1986, nejprve na nunciaturách v Nigérii či Mexiku. Později měl v Římě na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina. V letech 2002-2009 pracoval ve vatikánském Státním sekretariátu ve funkci podsekretáře pro vztahy se státy. Následně byl Benediktem XVI. jmenován apoštolským nunciem ve Venezuele.

Své jmenování do čela Státního sekretariátu komentoval Parolin slovy: „S rozechvěním, ale také s důvěrou a klidem se vydávám této nové službě evangeliu, církvi a papeži Františkovi a – jak nás o to na začátku svého pontifikátu sám žádal – jsem připraven putovat, budovat a vyznávat. Kéž nám Matka Boží, kterou vzývám s jejími tituly od Monte Berico, Guadalupe a Coromoto, dodá odvahu kráčet v Pánově přítomnosti, s křížem Páně, budovat církev na Pánově krvi, kterou prolil na kříži, a vyznávat jedinou slávu ukřižovaného Krista, aby církev kráčela vpřed“.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou