Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Křesťanství je nejvíce pronásledovaným náboženstvím

Datum publikace16. 10. 2013, 13.48
TiskTisk

V souvislosti s nárůstem násilí, jemuž jsou vystavováni křesťané v Sýrii a Egyptě, nabízíme sondu do obtížné situace věřících v různých zemích světa.

Jak uvádí nezisková organizace monitorující pronásledování křesťanů Open Doors International, ve světě je pronásledováno 100 milionů křesťanů. Nejhorší situace je přitom v Severní Koreji, Saúdské Arábii a Afghánistánu. Podmínky pro křesťanskou komunitu se rychle zhoršují v Sýrii a Etiopii.

Ke značnému zhoršení situace křesťanů došlo v Sýrii. Podle raportu organizace Open Doors z 25. června 2013 jsou následovníci Krista v zemi vystaveni nepřiměřenému násilí. Jedním z důvodů je podpora jedné strany konfliktu (politický motiv), dále se křesťané stávají terčem únosů za účelem vymáhání výkupného, neboť jsou považováni za bohatší (kriminální motiv). V zemi též dochází k napadání křesťanů z náboženských motivů, pod vlivem sektářského smýšlení. Ačkoliv některé ze tří motivů jsou společné všem obyvatelům země, křesťané jsou podle raportu „zvlášť zranitelní“ v jistých oblastech: jedná se např. o projevy nepřátelství v uprchlických táborech, napadání ze strany islamistických a kriminálních skupin nebo o konfiskaci země. Věřící tak mají strach veřejně vyznávat svou víru, minimálně půl milionu jich opustilo zemi. Média zaznamenala v první polovině letošního roku 1115 zabití, skutečná čísla však jsou mnohem vyšší. Nebezpečí pro Kristovy následovníky je umocněno všeobecnou beztrestností, s níž se obyvatelé Sýrie potýkají. Útoky na komunitu v Malúle odsoudil 10. října 2013 Evropský parlament, který též vyzval k ochraně klášterů v oblasti.

Severní Korea zaujímá v žebříčku organizace Open Doors první místo již jedenáctý rok. Země se staví proti náboženství jakéhokoliv druhu. Křesťané jsou označeni za nepřátelskou skupinu a čelí hrozbě zatčení, uvěznění, mučení nebo i veřejné popravy. Podle ředitele francouzské sekce orgnizace Open Doors je pouhé vlastnictví Bible trestáno deportací do pracovního tábora. Navzdory pronásledování v zemi roste podzemní církev, která podle odhadů čítá 400.000 křesťanů.

Koptští křesťané v Egyptě jsou podle zprávy Amnesty International z  9. října 2013 diskriminováni dlouhodobě. Za vlády Husního Mubaraka bylo zaznamenáno patnáct větších útoků proti Koptům. Sektářská napadení pokračovala v době vedení země ozbrojenými silami. Situace se nezlepšila ani pod vedením Muhammada Mursího, útoky proti Koptům v zemi pokračovaly a zesílila i protikřesťanská rétorika. Podmínky pro křesťany se prudce zhoršily po pádu Mursího vlády a zejména po rozehnání demonstrací na podporu Mursího; křesťané jsou vnímání jako ti, kdo podporovali Mursího sesazení. Podle Amnesty International bylo od půlky srpna napadeno více než 200 křesťanských míst a vážně poškozeno 43 kostelů. Amnesty International kritizuje selhání bezpečnostních složek ve věci ochrany Koptů a vyzývá k nezávislému vyšetření sektářských útoků.

Jak uvedla americká společnost Pew Forum podporující propojení náboženské a veřejné sféry života, křesťané jsou nejvíce pronásledovaným náboženstvím na světě.

Organizace Open Doors začala v 50. letech tajně distribuovat bible do komunistických zemí, nyní působí v šesti desítkách států. To, že je ve světě pronásledováno 100 milionů křesťanů, je pouze její odhad.

Open Doors je renomovaná křesťanská organizace, která byla v době komunistické totality aktivně činná i v tehdejším Československu. Zdejší křesťany podporovala materiálně a zejména pašovanou křesťanskou literaturou. Známá je kniha jejího zakladatele Andrew van der Bijl (Brother Andrew) Boží pašerák (vyšla i česky). Nyní působí zejména v Číně a muslimských zemích.

(Foto: persecution.org)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou