Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází oficiální český překlad encykliky Lumen fidei

Datum publikace17. 10. 2013, 15.59
TiskTisk

Dnes, ve čtvrtek 17. října 2013, vychází oficiální český překlad nové papežské encykliky Lumen fidei (Světlo víry). V závěru Roku víry ji vydává Karmelitánské nakladatelství.

Jak již dříve prohlásil papež František, tato encyklika je text napsaný „čtyřručně“. Z větší části ji připravil emeritní papež Benedikt XVI., který ji po své abdikaci předal k dokončení svému nástupci. Ten Benediktův koncept přijal, text doplnil a upravil. „Vznik encykliky je obdivuhodným projevem spolupráce a především vzájemné úcty a pokory obou papežů, kteří jsou v mnohém ohledu tak rozdílní,“ říká k tomu šéfredaktorka Karmelitánského nakladatelství Kateřina Lachmanová.

Encyklika o víře je završením řady encyklik Benedikta XVI. věnovaných božským ctnostem, tedy lásce (Deus caritas est, „Bůh je láska“) a naději (Spe salvi, „V naději jsme spaseni“). Zároveň čtenáře uvádí do magisteria papeže Františka, jak dosvědčil během oficiální prezentace encykliky ve Vatikánu arcibiskup Rino Fisichella: „Je třeba bez váhání říci, že ačkoliv Lumen fidei přebírá některé intuice a body obsahu, jež byly vlastní magisteriu Benedikta XVI., jedná se plně o text papeže Františka. Nacházíme zde jeho styl… Bezprostřednost použitých výrazů, bohatství obrazů, o nichž se zmiňuje, a osobitost některých citací dávných i moderních autorů činí z tohoto textu opravdový úvod k Františkovu magisteriu.“

Víra je podle tohoto textu především vztah, proto je nezbytné vnímat její hluboký existenciální rozměr, neodlučně spjatý s láskou, ale i s radostí. „Víra nás otevírá lásce, která pochází od Boha a přetváří tak náš pohled na věci, neboť láska nese s sebou světlo. Láska je autentická tehdy, když nás pojí s pravdou a sama pravda nás k sobě přitahuje silou lásky. Tento objev lásky, která je pramenem poznání, je jedním z nejkrásnějších důrazů této encykliky,“ popsal některá témata prefekt kongregace pro nauku víry Gerhard Müller.

Víra není podle encykliky pouze osobní záležitostí. Má blahodárný vliv i na mezilidské vztahy, rodinou počínajíc, politikou pokračujíc a mezinárodními vztahy konče.

Encyklika Lumen fidei je nabídkou k upevnění křesťanské víry. Osvětluje její základy a povzbuzuje k radikálnímu životu podle evangelia,“ uzavírá odpovědný redaktor Pavel Mareš.

Knihu vydává Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, má 64 stran a stojí 69 Kč. K dostání je v celé síti knihkupectví KNA (www.kna.cz/prodejny/) a e-shopu na www.ikarmel.cz.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou