Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Předseda ČBK Dominik Duka k volbám

Datum publikace21. 10. 2013, 12.08
TiskTisk

Přinášíme stanovisko předsedy České biskupské konference kardinála Dominika Duky k nadcházejícím parlamentním volbám. Text zveřejňujeme v plném znění.

Stanovisko předsedy České biskupské konference k volbám 2013

Česká biskupská konference si je plně vědoma své role ve společnosti a každý její člen své osobní zodpovědnosti kněžské i občanské. S vědomím, že církev je součástí celku společnosti, shrnuji náš názor na současnou situaci:

1. Společnost se dostala do morální krize, která působí zpochybnění demokracie v očích mnoha občanů. Obhajobu demokracie považuji za prvořadý úkol, protože její ztráta by otevřela cestu k nesvobodě.

2. V úctě k odvaze a utrpení našich předchůdců z doby totality vyjadřuji své obavy z výroků a postupů některých politiků, kterých jsme, bohužel, svědky.

3. Církvi nejde o převzetí cizího ani společného majetku, nýbrž o to, aby mohla spravovat majetek, který jí náleží, aby kněží nemuseli být placeni státem a jako státní zaměstnanci museli plnit příkazy jakékoli vlády a pro ideovou neposlušnost mohli být kdykoli propuštěni. Čtyřicet let tomu tak bylo. Způsob, jakým je otázka církevních restitucí využívána v předvolební kampani, považuji za útok na právní řád a pohrdání zákonem, který odhlasoval demokraticky zvolený parlament, schválil Ústavní soud a vešel v platnost.

4. Prosím všechny politiky o věcné a konstruktivní řešení problémů společnosti. Pracovníky médií vyzývám, aby neuváženými výroky nepřispívali k atmosféře konfrontací a informovali objektivně a především pravdivě.

5. Přestože jsme vzrůstajícími emocemi a kampaněmi vtahováni do politického zápasu stran, chceme zůstat mimo tuto rovinu sporů a i nadále prosazovat morální zásady a duchovní hodnoty, na nichž je budován spokojený život společnosti s vědomím, že stát neochrání rodinu, ale naopak rodiny vytvoří a obhájí demokracii.

6. Je mi zřejmé, že jakékoli volby, ale tyto zvláště, nekladou před voliče dílčí otázky výhod, ale zásadní mravní otázku o budoucím vývoji společnosti, o osudu dětí a mladých lidí především.

7. Proto vyzývám všechny k odpovědné a rozmyšlené volbě a upozorňuji ty, kteří k volbám nechtějí jít, že se vzdávají své svobodné vůle a nechají o sobě rozhodnout jiné.

 

V Praze dne 21. října 2013


kardinál Dominik Duka OP
arcibiskup pražský
předseda České biskupské konference

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou