Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Proměny dialogu křesťanů a marxistů

Datum publikace23. 10. 2013, 13.48
TiskTisk

V listopadu zamíří do České republiky projekt „Nádvoří národů“. Jeho cílem je dialog křesťanů s ateisty či agnostiky. V úterý 5. listopadu 2013 proběhne v Praze debata o smyslu a proměnách vzájemného dialogu křesťanů a marxistů. Akci pořádá centrum Dominikánská 8 ve spolupráci s Oddělením pro studium moderní české filosofie (Filosofický ústav AV).

Praha: V listopadu zamíří do České republiky projekt „Nádvoří národů“. Jeho cílem je dialog křesťanů s ateisty či agnostiky. Dalo by se říci, že poté, co tato setkání proběhla již v několika evropských městech, vrací se k nám hned ve dvojím smyslu. Impulzem k jejich uspořádání totiž byla návštěva Benedikta XVI. v roce 2009 v České republice, kde papež prožil veliké překvapení, když se mu v nejateističtější zemi dostalo neočekávaně srdečného přijetí. Kromě toho je ale v naší zemi na co navazovat. Podobný dialog totiž u nás probíhal již v 60. letech minulého století.

Jednalo se o dialog mezi marxisty a křesťany. Tento dialog patřil mezi nejvýznamnější intelektuální události v tehdejším Československu. Rozvíjen byl však i v ostatních zemích Východního bloku a na Západě. Dialog se dotýkal samotného jádra marxismu a křesťanství. Nastolil otázku povahy člověka a moderní společnosti, teistické koncepce Boha nebo role náboženství v současném světě. S jakou motivací vstupovali do dialogu jednotliví účastníci? Do jaké míry se v něm proměnila stanoviska zúčastněných křesťanů a marxistů? Jsou dříve nastolená témata stále ještě aktuální? Je dnes vůbec možný dialog mezi věřícími a ateisty či agnostiky?

Debata se koná v úterý 5. listopadu 2013 od 19.30 hodin v barokním refektáři kláštera sv. Jiljí v Praze (vstup Jilská 7a). Pořádá ji „Dominikánská 8“ ve spolupráci s Oddělením pro studium moderní české filosofie (Filosofický ústav Akademie věd ČR). Debatovat budou prof. Jan Sokol, Václav Umlauf a Michael Hauser.

(Ivan Landa, Aleš Pištora)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou