Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové se setkali ve Vranově u Brna

Datum publikace25. 10. 2013, 1.18
TiskTisk

Ve dnech 22. – 24. října 2013 se ve Vranově u Brna konalo společné zasedání České biskupské konference (ČBK) a Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Podobné setkání se v krátké historii obou samostatných konferencí uskutečnilo šestkrát, naposledy v roce 1998. Při této události nechybělo na tři desítky členů jednotlivých konferencí a přítomni byli i apoštolští nunciové obou republik: G. Leanza a M. Giordana.

Vranov u Brna: Ve dnešní (čtvrtek 24. října 2013) společné části se biskupové věnovali především otázkám z oblasti vztahů státu a církve, bilancovali uplynulých dvacet let a zabývali se nejbližšími pastoračními úkoly.

Česká biskupská konference se při jednání mj. věnovala významné události příštího roku, kterou je cesta českých a moravských biskupů do Říma. Vydají se sem v polovině února 2014 a v rámci této pravidelné návštěvy „ad limina“ se také setkají s papežem Františkem.

K 20. výročí Mezinárodního roku rodiny, který pro rok 1993 vyhlásila OSN, chce katolická církev přispět řadou aktivit, které mají nabídnout aspekt významu rodiny v pohledu církve. Stěžejní událostí se v tomto směru stane Národní pouť rodin na konci srpna 2014 ve Žďáru nad Sázavou. I toto patřilo mezi zde reflektovaná témata. Stejně tak tomu bylo s otázkou probíhajícího majetkového narovnání, kdy byl zhodnocen jeho dosavadní průběh a projednán statut analytické skupiny jako nástroje pro kontrolu zodpovědného nakládání s financemi.

Stejně tak tomu bylo v případě chystané série lokálních akcí, především modliteb za oběti válečného utrpení jako připomínky výročí začátku první světové války.

K blížícímu se 15. výročí existence duchovní služby ve věznicích se připravuje podpis aktualizované smlouvy pro práci v této oblasti, kde úspěšně spolupracují zástupci všech církví sjednocených v Ekumenické radě církví. Rovněž tato informace patří k výstupům z jednání.

Veřejnost se mohla se všemi biskupy setkat při slavnostních bohoslužbách v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla nebo poutním chrámu Narození Panny Marie ve Vranově u Brna.

V závěru již skončeného setkání se předsedové obou biskupských konferencí, kardinál Dominik Duka a arcibiskup Stanislav Zvolenský, shodli na tom, že i když se jako předsedové ČBK a KBS pravidelně setkávají, společné jednání všech biskupů přispělo ke vzájemnému obohacení i prohloubení přátelských osobních kontaktů a má také rozměr svědectví o aktuální situaci v životě církve obou států.

(spolupráce: Martina Jandlová, Biskupství brněnské; foto: Vít Kobza)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou