Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Erdö: Počet trpících kvůli víře je skandálem moderní doby

Datum publikace25. 10. 2013, 15.20
TiskTisk

Účastníci shromáždění na plenárním zasedání Rady evropských biskupských konferencí, které se konalo ve dnech 3. – 6. října 2013 v Bratislavě, společně s organizací Appeal of Conscience Foundation v těchto dnech předložili představitelům OSN prohlášení týkající se ochrany náboženských menšin ve světě.

S ohledem na nárůst násilí a pronásledování páchaných na křesťanech i jiných náboženských skupinách žádají evropští biskupové, aby Organizace spojených národů vyvinula politickou i sociální aktivitu na obranu těchto obyvatel a hájení náboženské svobody, a aby přijala Rezoluci na ochranu náboženských menšin.

“Vyzýváme všechny země k prevenci před skutky nebo hrozbami násilí, a zveme příslušné mezinárodní i nevládní organizace, aby k těmto snahám přispěly tím, že budou rozvíjet patřičné aktivity na podporu vzájemného respektu a uznání náboženských menšin,” píše se v prohlášení.

Stejná výzva byla rozeslána představitelům mnohých zemí, aby tak byla přijata opatření na ochranu náboženských menšin, míst kultu a posvátných textů.

“Zveřejňujeme dnes tento text s nadějí, že se v krátké době setká s příznivou odezvou,” uvedl předseda Rady evropských biskupských konferencí kardinál Péter Erdö a dodal: “počet lidí, kteří trpí kvůli vlastní víře, je skandálem naší moderní doby”.

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) sdružuje 33 biskupských konferencí evropských zemí zastoupených jejich předsedy, arcibiskupy Lucemburska a Monackého knížectví, maronitským arcibiskupem Kypru, biskupem z Moldávie, Mukačeva a nově také apoštolským administrátorem Estonska.

Appeal of Conscience Foundation je platforma zástupců různých náboženství, která si klade za cíl podporovat “mír, toleranci a řešení etnických konfliktů”.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou