Lupa
Obsah Obsah
Portál

František: Rodina je motorem světa a dějin

Datum publikace25. 10. 2013, 17.34
TiskTisk

Hodnota rodiny a manželství, zvláštní postavení dětí či starých lidí, rodiny v obtížné situaci. O těchto tématech hovořil papež František s účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro rodinu, které probíhá ve dnech 22. – 25. října 2013 v Římě.

Vatikán: “Rodina je místem, kde se člověk učí milovat, je přirozeným středem lidského života. Osobnost každého z nás se utváří v rodině. Rodina je místem, kde se učíme umění dialogu a vzájemné komunikace,” řekl papež František účastníkům plenárního zasedání Papežské rady pro rodinu, které dnes (25. října 2013) přijal při soukromé audienci. „Toto všechno je rodina, která vyžaduje, aby byla uznána. O to více dnes, kdy převažuje ochrana práv jednotlivců. Musíme bránit právo tohoto společenství, jímž je rodina,“ dodal Svatý otec.

Ve své promluvě zdůraznil též hodnotu manželství, které tvoří základ rodiny: „Manželská a rodinná láska jasně ukazuje povolání člověka milovat jedinečným způsobem a navždy. Ukazuje také, že zkoušky, oběti a krize manželů nebo i celé rodiny jsou přechody, skrze něž rosteme v dobru, pravdě a kráse. Je to zkušenost víry v Boha a vzájemné důvěry, hluboké svobody, svatosti, protože svatost předpokládá věrné darování sebe sama a oběť v každém dni života!“

Dvěma póly rodiny, které chtěl papež František zdůraznit, jsou dětství a stáří. Právě o tyto je třeba především pečovat: „Děti a staří lidé jsou dvěma póly života. Často jsou těmi nejzranitelnějšími. Společnost, která opouští děti a vytlačuje staré lidi na okraj, si přeřezává kořeny a zatemňuje budoucnost. Pokaždé, když je dítě opuštěno nebo starý člověk postaven na okraj, dochází nejen k nespravedlnosti; současně se tím potvrzuje selhání oné společnosti. Postarat se o děti a o staré je volba civilizace.“

Římský biskup též ocenil ikonu Svaté rodiny, již nechala vytvořit Papežská rada pro rodinu. Obraz znázorňuje Marii a Josefa, kteří přinášení dítě Ježíše do chrámu. Dva staří lidé – Simeon a Anna – dítě přijímají jako svého Spasitele. Ikona nese název: Od pokolení do pokolení trvá jeho milosrdenství.

Papež František též hovořil o rodinách v obtížných životních situacích: „Předložme tedy všem, s úctou i odvahou, krásu manželství a rodiny, jak ji ukazuje evangelium. A proto se pozorně a s láskou přibližme k rodinám v obtížích, těm, které byly přinuceni opustit svou zemi, které jsou rozbité, které nemají kde bydlet nebo nemohou pracovat, nebo trpěly z tolika různých důvodů; k manželům v krizi nebo k těm, kteří již žijí odděleně. Všem těmto chceme být nablízku,“ řekl papež František k zástupcům Papežské rady pro rodinu během soukromé audience v Římě.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou