Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Shromáždění Barevná Ostrava se vymezuje vůči extremismu

Datum publikace25. 10. 2013, 12.18
TiskTisk

Romské, křesťanské a neziskové organizace připravují na pondělí 28. 10. 2013 pokojné shromáždění občanů s názvem Barevná Ostrava.

Ostrava: Setkání na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze začíná ve 14.00 hodin. Na toto hromadění bude v přívozném kostele Neposkvrněného početí Panny Marie navazovat od 16.00 hodin bohoslužba za domov a pokoj.  

Akce je alternativou k současným strachem a sociální nejistotou motivovaným postojům části majority vůči Romům,“ uvádí organizátoři, kteří jako motto svého setkání zvolili heslo „Chceme tady žít společně v míru“. Zástupci křesťanských církví, Charity a neziskových organizací se chtějí na shromáždění Barevná Ostrava společně s Romy vymezit vůči nenávisti, předsudkům a strachu, který vyvolávají extrémisté. „Chceme jít cestou poznání pravdy, vzájemného přijetí v různosti, spravedlnosti, společného dobra a pokoje. Chceme ale také otevřeně mluvit o věcech, které pálí nás všechny bez rozdílu barvy pleti,“ slibují organizátoři.

Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz již v srpnu po první demonstraci, která se vymezovala vůči Romům a skončila bitvou s oddíly policie, vydal prohlášení, ve kterém varuje před eskalací problémů a násilím. Ve stejném duchu reagoval také v pastýřském listu věřícím své diecéze, který se četl minulou neděli při bohoslužbách. „Již dvakrát se v Ostravě projevily extremistické skupiny v zdánlivě spravedlivém boji proti 'nepřizpůsobivým občanům'. S naléhavostí říkám: Násilí a nenávist nejsou a nemohou být cestou k dosažení dobrého cíle. K cíli, totiž k společnému dobru, dospějeme jen soustavnou a vytrvalou snahou o dobro. Nesmíme zůstat pasivní a musíme říci jasné NE každému projevu zloby a nenávisti navenek i v nás samotných,“ uvedl biskup Lobkowicz a dodal, že negativní projevy jsou často způsobeny těžkou sociální situací konkrétních lidí. „Je třeba umět pojmenovat zlo, které se děje a společně mu čelit. Na nás na křesťanech je, abychom hledali cesty vzájemnosti a solidarity. S otcovskou starostlivostí proto vybízím, abychom rezolutně odmítali projevy násilí vůči, kterékoli skupině obyvatelstva,“ apeloval ve svém listu biskup Lobkowicz.

Demonstrace, které přerůstají k extremismu a končí střety s policií, však neustupují. Ostrava byla svědkem dalších incidentů v neděli večer a extremistický protest se připravuje také na pondělí 28. 10. zrovna v termínu, kdy se připravuje pokojné shromáždění Barevná Ostrava. „Prosím, připojme se k občanské angažovanosti proti násilí a spojme se i v modlitbě o pokoj. Pokud se rozhodnete shromáždění osobně zúčastnit, bude to dobře,“ vyzval biskupský vikář pro pastoraci Vít Zatloukal.

Plakátek ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou