Lupa
Obsah Obsah
Portál

První skupiny poutníků odlétají tuto neděli do Izraele

Datum publikace31. 10. 2013, 15.04
TiskTisk

V neděli 3. listopadu 2013 odlétají první skupiny poutníků do Svaté země, kde ve dnech 8. – 10. listopadu proběhne Národní pouť. Akce se koná u příležitosti Roku víry a 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Praha/Izrael: První účastníci Národní pouti odlétají do Svaté země již tuto neděli, 3. listopadu 2013. Další skupiny se k nim připojí postupně každý den až do čtvrtka 7. listopadu 2013, kdy z letiště Václava Havla v Praze odlétá hlavní skupina poutníků včetně českých biskupů.

Program Národní pouti se skládá ze tří hlavních pilířů. Na Hoře blahoslavenství, kde Ježíš představil jakousi „Magnu chartu“ křesťanského života, bude sloužena mše svatá v pátek 8. listopadu 2013. O den později se poutníci setkají v Betlémě na místě, kde se připomíná zvěstování Ježíšova narození pastýřům. V neděli 10. listopadu 2013 budou čeští biskupové sloužit hlavní mši svatou v Jeruzalémě, v chrámě sv. Anny, jenž je podle tradice spojen s narozením Panny Marie. Na tomto místě, které se nachází v blízkosti Božího hrobu, obnoví účastníci pouti své křestní sliby. Všechny zmíněné bohoslužby se konají v 11 hodin českého času.

Delegace České biskupské konference bude přijata na ministerstvu turismu v Jeruzalémě, dále proběhne setkání s latinským patriarchou Jeruzaléma, biskupem Fouadem Twalem, starostkou Betléma i se spolupracovníky poutního výboru ČBK.

Díky účasti redaktorů České televize a pracovníků Televize Noe i dalších žurnalistů budou zajištěny zpravodajské vstupy v české veřejnoprávní televizi a přímé přenosy hlavních bohoslužeb v Televizi Noe.

Na pouť je registrováno přes tisíc účastníků ze všech diecézí Čech, Moravy a Slezska. Mezi nimi je i schola mladých z Kolpingovy školy ve Žďáru nad Sázavou a skupina mladých ze Svatocecilské jednoty v Ústí nad Orlicí, kteří budou doprovázet liturgii při hlavních bohoslužbách zpěvem a hudebním doprovodem.

Národní pouť se koná u příležitosti Roku víry a 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Účastníci chtějí poděkovat za obě výročí a poprosit za víru v naší zemi.

Více informací na http://www.narodnipoutdosvatezeme.cz/.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou