Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velehrad: místo modlitby a reflexe katechetů

Datum publikace1. 11. 2013, 10.42
TiskTisk

Více než 250 žen a mužů v katechetické službě, kněží, učitelů náboženství a pastoračních asistentů, se sešlo minulý víkend, 26. - 28. 10. 2013, na Velehradě. Tématem již IX. katechetického kongresu byla Živá víra a cyrilometodějská tradice.

Velehrad: Na programu byly přednášky významných hostů; kardinál Dominik Duka promluvil o agnosticismu dnešní doby a s prof. Tomášem Halíkem po jeho přednášce o dialogu s nevěřícími a jinak věřícími diskutovali s přítomnými účastníky na tato témata. Historickými, kulturními a intelektuálními souvislostmi tématu se zabývali doc. Petr Kubín z KTF UK a pracovníci Centra Aletti Olomouc: prof. Pavel Ambros, doc. Michal Altrichter a s. Luisa Karczubová.

Na překážky víry z psychologického pohledu poukázala křesťanská psycholožka a psychoterapeutka MUDr. Ludmila Bartůšková a doc. Aleš Opatrný se zamyslel nad tím, zda může být krize víry překážkou evangelizace. O poselství sv. Cyrila a Metoděje pro dnešní praxi promluvil arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Kongres ukončil závěrečnou mší svatou biskup Karel Herbst, kterému je celá oblast katecheze v rámci ČBK svěřena.

Doplňkový program umožnil obohatit se o konkrétní nové metody práce (katecheze dospělých, využití médií při práci s mládeží, jak pracovat s biblickými příběhy, aj.), inspirovat se ze zkušeností dalších přítomných, ale také prožít duchovní zastavení – buď formou lectio divina vedené sestrami Paulínkami nebo možností adorace či svátosti smíření. Na Velehradském gymnáziu si zájemci také mohli vybírat z bohaté nabídky křesťanských knihkupectví a vydavatelů časopisů či z dalších pomůcek pro katechezi. Svou nabídkou přispěla i Papežská misijní díla a Brněnská tisková misie.

Více informací bude postupně zveřejňováno na webu www.katecheze.cz a již nyní je možné si přes tento web objednávat sborník přednášek.

(Irena Karlová, Katechetická sekce ČBK; ilustrační foto)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou