Stanovisko sester boromejek k poskytování péče o prezidenta ČR

Přinášíme v plném znění stanovisko generální představené sester boromejek S. M. Bohuslavy Kubačákové ve věci zajišťování zdravotní péče o prezidenta republiky M. Zemana.
Publikováno: 6. 11. 2013 19:13

Stanovisko generální představené sester boromejek k poskytnutí zdravotní péče pro prezidenta republiky

Zapojily jsme se do této pomoci na základě žádosti lékařského konzilia, Kanceláře prezidenta republiky a rodiny pana prezidenta Miloše Zemana.

Jedná se o zajištění péče a edukace při pohybovém omezení pana prezidenta. Byla k tomu určena sestra se vzděláním a zkušeností ve fyzioterapii, s možností uvolnit se v rámci svých povinností. Veškerou péči poskytuje na základě pokynů lékařů pod vedením MUDr. M. Holcáta, ministra zdravotnictví vlády České republiky, a po konzultacích s nimi. Není oprávněna podávat jakékoliv informace, neboť - tak jako u jiných pacientů – je i v tomto případě vázána lékařským tajemstvím.

Motivy naší pomoci jsou vedeny křesťanským ideálem a umocněny naším slibem milosrdenství (žít z Božího milosrdenství a prokazovat ho): "Každému kdo tě prosí, dávej, ...prokazujte dobrodiní a půjčujte, aniž to čekáte nazpátek. Buďte milosrdní jako je milosrdný váš Otec!" (srov. Lk 6,30-36)

S. M. Bohuslava Kubačáková
generální představená