Stanovisko sester boromejek k poskytování péče o prezidenta ČR

Přinášíme v plném znění stanovisko generální představené sester boromejek S. M. Bohuslavy Kubačákové ve věci zajišťování zdravotní péče o prezidenta republiky M. Zemana.
Publikováno: 6. 11. 2013 20:13

Stanovisko generální představené sester boromejek k poskytnutí zdravotní péče pro prezidenta republiky

Zapojily jsme se do této pomoci na základě žádosti lékařského konzilia, Kanceláře prezidenta republiky a rodiny pana prezidenta Miloše Zemana.

Jedná se o zajištění péče a edukace při pohybovém omezení pana prezidenta. Byla k tomu určena sestra se vzděláním a zkušeností ve fyzioterapii, s možností uvolnit se v rámci svých povinností. Veškerou péči poskytuje na základě pokynů lékařů pod vedením MUDr. M. Holcáta, ministra zdravotnictví vlády České republiky, a po konzultacích s nimi. Není oprávněna podávat jakékoliv informace, neboť - tak jako u jiných pacientů – je i v tomto případě vázána lékařským tajemstvím.

Motivy naší pomoci jsou vedeny křesťanským ideálem a umocněny naším slibem milosrdenství (žít z Božího milosrdenství a prokazovat ho): "Každému kdo tě prosí, dávej, ...prokazujte dobrodiní a půjčujte, aniž to čekáte nazpátek. Buďte milosrdní jako je milosrdný váš Otec!" (srov. Lk 6,30-36)

S. M. Bohuslava Kubačáková
generální představená

Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského
Šporkova 12
Praha 1, Malá Strana

www.boromejky.cz

Katolický týdeník: Neziskovky roku? Ty, co chrání život

Uznáním pro křesťanské charitativní organizace, které chrání život od začátku do konce, bylo minulý týden udílení cen Neziskovka roku. Uspěla hospicová péče i organizace, která pomáhá matkám s dětmi.
22.01.2020

Sbírka v olomoucké arcidiecézi překročila rekordních 30 milionů

Tříkrálová sbírka na území olomoucké arcidiecéze již předčila dosavadní rekord a překročila hranici 30 milionů korun. V kasičkách, s nimiž koledníci vyšli na začátku ledna do ulic Olomouckého, Zlínského a části Pardubického a Jihomoravského kraje, dosud bylo 31,8 milionu korun. Zbývá přitom ještě sečíst půldruhého procenta. Loni koledníci vybrali 29,8 milionu korun a šlo o nejvyšší částku od založení sbírky v roce 2000. ČTK to zjistila z údajů charity na www.trikralovasbirka.cz.

Česká křesťanská akademie oslavila 30 let trvání

Česká křesťanská akademie (ČKA) vznikla jako první nezávislá ekumenická instituce na počátku roku 1990; navázala na činnost křesťanských bytových seminářů v době komunismu. Jejím posláním je podporovat dialog mezi církvemi a společností, vnitrocírkevní dialog, ekumenický a mezináboženský dialog a rozvoj křesťanských intelektuálních center v regionech. Dnes má ČKA 1110 členů, 68 místních skupin po celé České republice, 11 odborných sekcí a několik kolektivních členů (jako je Asociace katolických lékařů, Společnost pro církevní právo, Vysokoškolské katolické hnutí apod.)
21.01.2020

Prosme o milost vděčnosti za to, že jsme křesťané

„Být křesťanem, knězem a biskupem je zdarma Bohem daný dar,“ kázal papež při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. „Být svatým znamená opatrovat bezplatnost tohoto vyvolení,“ konstatoval.
21.01.2020

Fotogalerie: Ekumenická slavnost v Praze v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů 20. ledna 2020

V rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů se v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích uskutečnila ekumenická slavnost za účasti českých a moravských biskupů a představitelů křesťanských církví. Předsedal Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a místopředseda ČBK; kázal Daniel Ženatý, synodní senior Českobratrské církve evangelické a předseda ERC. Foto: Jakub Šerých, Člověk a Víra