Lupa
Obsah Obsah
Portál

Majetkové vyrovnání ve světle aktuálních informací

Datum publikace8. 11. 2013, 12.24
TiskTisk

Církve i náboženské společnosti požádaly ke konci října 2013 celkem  o téměř 49 000 pozemků a 238 staveb. Žadatelé (oprávněné osoby především z řad Římskokatolické církve) podali dvěma desítkám státních institucí celkem 2080 výzev k vydání majetku. Prozatím bylo dohromady navráceno jen několik pozemků i budov a jsou uzavřeny dohody o vydání nemnoha stovek pozemků.

Dle čtvrtečních (7. listopadu 2013) informací ČTK, která se ve své souhrnné zprávě odvolává na ministerstvo kultury, nejvíce výzev, 1114, eviduje Státní pozemkový úřad (SPÚ). Ten posuzuje výzvy obsahující žádosti o více než 24.000 pozemků o různé výměře a 198 staveb. Uzavřeno bylo zatím 29 dohod na vydání 148 pozemků a 4 staveb; to vše o výměře 94, 26 hektaru. Do začátku října SPÚ dle dostupných informací zatím vydal církvím sedm pozemků a jednu stavbu.

Lesy České republiky dostaly 867 výzev o vydání bezmála 24.000 pozemků s různou výměrou a šesti staveb.  Církevní právnické osoby s nimi doposud uzavřely dohody na převzetí 83 parcel. K  11. říjnu 2013 bylo vydáno prvních pět malých pozemků o celkové výměře 1,3 hektaru. 

První tři pozemky vydal v červnu církevním oprávněným osobám i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten doposud obdržel žádosti k vydání v řádu desítek výzev.

Čtyři desítky výzev s žádostí o vydání 132 pozemků byly adresovány Povodí VltavyNárodní památkový ústav dostal pět výzev týkajících se celkem 17 pozemků a osmi staveb.

Tento týden uplyne půlroční lhůta, během níž měla posoudit část doposud podaných výzev (3) Národní galerie (NG). V těchto případech jde o to, zda církvi vydá obrazy Petra Paula Rubense, Vyšebrodský oltář a část tzv. Puchnerova oltáře. Už nyní je ale jisté, že rozhodnutí v nejbližších dnech nepadne.  'Lhůta šesti měsíců bohužel nebyla v tomto případě dostatečná pro posouzení nároku,' řekl Vít Vlnas, ředitel NG. Podle jeho slov jde o velice složitou problematiku a NG se proto s církví dohodla na tom, že se lhůta potřebná pro rozhodnutí o dalším osudu uměleckých děl prodlouží o několik týdnů až měsíců. Celkem obdržela NG osm výzev k vydání uměleckých děl.

Pro účel vyrovnání blokují (neumožňují s majetkem nakládat) povinné osoby s největším počtem přijatých výzev pozemky v úhrnu cca 172 000 hektarů.  Dle SPÚ by stát mohl církvím vrátit na 30.000 hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro narovnání asi 142.000 hektarů lesních pozemků, tedy zhruba 11 procent plochy lesů na nichž hospodaří. Církvím by se mohlo dle ČTK navrátit takřka 900 budov, z nichž zhruba třetinu tvoří zemědělské objekty.

Více na http://www.mkcr.cz .

Zdroj: Ministerstvo kultury ČR a ČTK

Jiří Prinz a František Jemelka, Tiskové středisko ČBK 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou