Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mše na Hoře Blahoslavenství pohledem KT

Datum publikace8. 11. 2013, 15.58
TiskTisk

V přírodním amfiteátru na Hoře Blahoslavenství, která se tyčí na Genezaretským jezerem, dnes prožili účastníci Národní pouti do Svaté země první společnou mši svatou. Jak ji prožíval redaktor Katolického týdeníku (KT) Tomáš Kutil? O to se můžete dočíst v následujícím článku.

Tiberias: Liturgický a technický tým dorazil na místo už ráno, aby připravil vše potřebné. Bylo nutné sestavit ozvučení pro scholu, připravit oltář a technicky zajistit přímý přenos TV NOE. Zhruba v jedenáct hodin začali do areálu proudit poutníci, jejichž počet nakonec přesáhl tisíc. V úvodu bohoslužby přivítala poutníky jménem starosty zástupkyně města Tiberias: „Jistě pro vás nebylo snadné se sem dostat, velmi si toho vážíme. Vítejte ve Svaté zemi.“

Hlavním celebrantem bohoslužby byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, úvodního slova se ujal kardinál Dominik Duka. „Jsme tu, abychom prohloubili svou víru i zbylé dvě ctnosti, které jsme přijali při křtu – naději a lásku,“ řekl kardinál Duka.

Vzhledem k místu konání bohoslužby se jejím hlavním tématem stala blahoslavenství. Jako evangelium zazněl příslušný biblický úryvek, blahoslavenství se objevila v odpovědi žalmu i při prosbách. „Když zavřeme oči, můžeme si představit, že tu právě teď Ježíš prochází a mluví o blahoslavenstvích,“ řekl v homilii biskup František Lobkowicz a pokračoval s tím, že blahoslavenství se nám dnes mohou zdát bláhová. „Je to vlastně takový Ježíšův životní program, mnoho lidí se ale dnes ale chová úplně opačně,“ dodal biskup Lobkowicz s tím, že právě skrze blahoslavenství se může stát člověk skutečně šťastným. „A nejde o nějakou krátkodobou radost, například z vyhraného sportovního zápasu, ale o trvalé nadšení z víry, které nám pomáhá překonat jakékoliv trable,“ dodal biskup.

V závěru bohoslužby začalo lehce kapat, ale mraky se rychle rozplynuly, takže bohoslužbu zde déšť nenarušil. S problémy se ale potýkal přenos TV NOE, kdy vysílaný signál narazil na silné rušení. „Vše ale máme natočené a bohoslužbu tak odvysíláme i ze záznamu,“ ujišťuje ředitel TV NOE P. Leoš Ryška. Dodejme ještě, že další přenosy jsou připraveny na tento víkend.

(Tomáš Kutil, Katolický týdeník)

(Foto: Roman Albrecht)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou