Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Národní pouť: Jeruzalémská církev je naše matka

Datum publikace8. 11. 2013, 14.46
TiskTisk

Plavbou po Genezaretském jezeře začal pro některé poutníky program Národní pouti do Svaté země. V pátek 8. listopadu 2013 se potom čeští věřící sešli na Hoře Blahoslavenství, kde si připomněli Magnu chartu křesťanského života, kterou Ježíšova blahoslavenství jsou.

Izrael: Po příletu do Svaté země se ve čtvrtek 7. listopadu 2013 část poutníků společně s českými, moravskými a slezskými biskupy nejprve přesunula z Tel Avivu do města Tiberias, které leží na břehu Genezaretského jezera. Krátce po příjezdu se vydali v čele s biskupy na večerní plavbu po jezeře. Na lodi společně slavili mši svatou, kterou celebroval biskup Jan Vokál. „Jsme na místě, kde Ježíš prožil větší část svého veřejného působení. Modleme se zde za naši zemi, která nyní neprožívá lehké časy,“ řekl v úvodu biskup Vokál s odkazem na to, že to bylo právě okolí Genezaretského jezera, kde Ježíš strávil zhruba dva roky svého života.

Při bohoslužbě zaznělo evangelium, ve kterém Ježíš právě na Genezaretském jezeře vybízí učedníky, aby po neúspěšném rybolovu hodili sítě na druhou stranu. Jakmile poslechnou, uloví mnoho ryb. V kázání na tento úryvek navázal biskup Karel Herbst a vyzval všechny přítomné k tomu, abychom právě ve chvílích, kdy se nám nedaří, o to více hledali Boží vůli a ptali se, co a jak máme dělat.

Dnes, v pátek 8. listopadu 2013, se konala společná mše svatá na Hoře Blahoslavenství. Bohoslužbu celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kázání pronesl ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

V závěru mše svaté pozdravil poutníky vikář latinského patriarchy Fouada Twala Giacinto-Bolos Marcuzzo, který připomněl, že jeruzalémská církev bývá nazývaná „církví-matkou“. „Ve Svaté zemi máme ještě křesťanskou komunitu, která je složená z potomků těch, kdo poznali Ježíše. Je to mateřská církev a – dovolte mi to říci – všichni jste se zrodili skrze tuto církev. Ona nám dala apoštoly a vlastně založila vaše církve. Je tedy matkou naší víry“.

Mons. Marcuzzo vyzval též české poutníky k modlitbě za jeruzalémskou církev. „Milujte tuto Svatou zemi. Nezapomínejte na ni ve vašich modlitbách, ve vašich srdcích a v lásce, protože je to vaše mateřská církev, která velmi trpí,“ uvedl biskup.

„Cesta k Bohu je cesta otevřeného srdce,“ vyjádřil své přání olomoucký arcibiskup Jan Graubner, „u nás mnoho lidí říka, že v Boha nevěří nebo s ním nepočítá. Ale já jsem přesvědčený, že když někdo opravdu upřímně miluje, má Boha v sobě. Když dává lásku nezištnou, nesobeckou, dává Boha. Samozřejmě je to první krok. Ale je to už plné spojení s Bohem. Jestli pak přijmeme to, že Boží láska se vtělila - a zrovna tady ve Svaté zemi - to je už úkon víry a z té může vyrůst pohled pro naději celého našeho národa, dodal ještě ve vysílání TV NOE přímo z Izraele moravský metropolita.

(Zdroj použitých informací z Izraele: Tomáš Kutil, Katolický týdeník)

(Foto: Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou