Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vánoční bohoslužba ve stínu palem

Datum publikace10. 11. 2013, 10.06
TiskTisk

Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán.Vánoční písně doprovázely druhou mši svatou Národní pouti do Izraele. V sobotu 9. listopadu 2013 se totiž konala na Poli pastýřů – v místě, kde anděl zvěstoval pastýřům narození Krista.

Betlém: Bohoslužba začínala opět ve 12 hodin místního času, předtím ještě poutníci absolvovali návštěvu Mléčné jeskyně a pravoslavnou baziliku Narození, kde navštívili i místo narození Ježíše Krista. Aby vše proběhlo hladce, zajistili organizátoři i policejní doprovod, takže průjezd Betlémem a vstup do baziliky, která byla již dopoledne doslova v obležení poutníků z celého světa, proběhl naprosto hladce. Vlastní jeskyně narození má jen několik metrů čtverečních, takže přímo do ní se dostala jen část českých poutníků s biskupy. Ostatní se dostali alespoň do jejího těsného sousedství.

Pole pastýřů, kde se bohoslužba konala, je upravený pahorek porostlý stromy. Areál pro liturgii byl vytvořen přímo na jeho vrcholu a okolní pusté kopce, pokryté kameny, přímo odkazovaly k Ježíšově době. Poutníky v pravé poledne přivítal biskup Jan Vokál, hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka. „Je opravdu zvláštní počasí na vánoční bohoslužbu“ - řekl s narážkou na téměř třicetistupňové teplo kardinál Duka – „ale soustřeďme se na to, že právě zde se lidé dozvěděli o narození Spasitele“. Zmínil i paradox, že tuto informaci dostali jako první pastýři – tedy ti, kdo byli v tehdejší společnosti považováni za chudáky a zbožní Židé jimi většinou opovrhovali.

V kázání pak plzeňský biskup František Radkovský nabídl tři kroky k tomu, aby se Ježíš mohl rodit stále znovu a znovu v životech lidí, nejen jednou v minulosti v Betlémě. „Musíme přijmout Spasitele do svého srdce - vím, že neříkám nic nového, ale toto je nejdůležitější,“ podtrhl biskup Radkovský. Za další krok označil vztahy: „Bůh nás nestvořil samotné, musíme proto pečovat o naše vztahy, aby se podobaly vztahu Boží trojice, a její jednotu tak vnášet do tohoto světa“. Jako poslední krok pak označil hlásání víry: „Nemůžeme si ji nechat jen mezi námi, jsme povinni ji předávat dál. Lidé musejí pochopit, že v Kristu je budoucnost“.

V závěru bohoslužby pak promluvil ještě českobudějovický biskup Jiří Paďour, který vyzval poutníky, aby nedaleko místa narození Krista vzpomenuli a poděkovali za své rodiče. „Nebojte se mít děti a vychovávejte je k životu s Bohem,“ povzbudil také ještě rodiny.

Ve chvílích, kdy se celebranti a schola odmlčeli, vládlo na Poli pastýřů nezvyklé a působivé ticho. Přestože okolo místa bohoslužby stále proudilo velké množství lidí, všichni respektovali Národní pouť a vše si prohlíželi v tichosti. Někteří se i krátce přidávali k modlitbě. Na mši svaté nechyběli ani oficiální hosté, dorazila i ministryně turistiky Palestinské autonomie, ve které Pole pastýřů leží.

Odpoledne poutníci navštívili horu Sión a krátce se pomodlili i na místě, kde Ježíš slavil s učedníky Poslední večeři. Díky tomu, že se vše dařilo bez komplikací, mohli organizátoři do programu zařadit i původně neplánovanou návštěvu Zdi nářků.

(text a foto: Tomáš Kutil, Katolický týdeník)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou