Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Národní potravinová sbírka

Datum publikace12. 11. 2013, 16.15
TiskTisk

První Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu 16. listopadu 2013, a to v době od 8.00 do 20.00 ve stovce vybraných prodejen potravin po celé České republice.

Během celého dne mohou zájemci nakoupit a darovat potraviny v každém z vybraných obchodů. Darované potraviny pak poputují do potravinových bank a následně organizacím, které pomáhají lidem v nouzi. V České republice je to na 150 zařízení od azylových domů a dětských domovů až po domovy pro seniory či humanitární organizace.

Sbírku realizuje Byznys pro společnost podporující odpovědné podnikání ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy. Podobné sbírky se každoročně konají téměř po celé Evropě. Ve Francii proběhne na konci listopadu již 29. sbírka potravin. Například v Polsku se minulý rok do sbírky o posledním listopadovém víkendu zapojilo 50 000 dobrovolníků, kteří ve 3 300 obchodech vybrali 810 tun potravin, z kterých bylo možné připravit 1 620 000 jídel.

Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin. „9 % obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinou pomoc. Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá,“ uvedl Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank. Potraviny bude v obchodech vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. „Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu v Česku,“ řekla Pavlína Kalousová z Byznys pro společnost, která akci zaštiťuje. „Dobrovolníci se stále mohou přihlásit regionálním koordinátorům ve svém bydlišti, seznam obchodů a kontakty najdou na www.potravinypomahaji.cz,“ dodává Kalousová.

Do projektu se zapojí i regionální Charity

Do prvního ročníku Národní potravinové sbírky se zapojí i řada regionálních Charit. Chybět mezi nimi nebude ani Charita Ostrava. Ta bude pro své klienty shromažďovat potravinovou pomoc v ostravských hypermarketech. „Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají, upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem,“ říká Dalibor Kraut z Charity Ostrava, podle něhož se Charita Ostrava do Národní potravinové sbírky zapojí ve dvou ostravských obchodech: Tescu v Ostravě-Třebovicích a Intersparu v Ostravě-Dubině. 'Dobrovolníci Charity Ostrava budou připraveni k převzetí potravinové pomoci v době od 8 do 20 h. Dárci mohou na podporu lidí v nouzi darovat trvanlivé potraviny s platnou dobou trvanlivosti, jako jsou konzervy, instantní polévky, luštěniny, rýži, těstoviny, čaje, nápoje v obalech tetrapak atd.,“ dodává Dalibor Kraut.

V brněnské diecézi bude možné podpořit služby oblastních charit Diecézní charity Brno v 9 supermarketech v Brně, Znojmě, Boskovicích, Třebíči a Jihlavě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou