Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Závěrečné události Roku víry

Datum publikace18. 11. 2013, 14.04
TiskTisk

Návštěva klauzurovaných mnišek, kterou vykoná papež František, setkání s katechumeny a závěrečná mše svatá na náměstí sv. Petra. To jsou události závěru Roku víry, které dnes (18. listopadu 2013) představil předseda Papežské rady pro podporu nové evangelizace Rino Fisichella. Poprvé také budou na veřejnosti vystaveny ostatky sv. Petra.

Vatikán: „Dostala se k nám dojemná svědectví o tom, které zůstávají jakoby živými dokumenty víry, jež dokáže dát smysl životu i na těch nejskrytějších místech, v chudobě, utrpení i tam, kde křesťané tvoří jen malou menšinu,“ uvedl arcibiskup Rino Fisichella v začátku tiskové konference, při níž hodnotil Rok víry a představil události, které budou doprovázet jeho závěr. Podle předsedy Papežské rady pro podporu nové evangelizace připutovalo v Roce víry k hrobu apoštola Petra více než 8 milionů poutníků.

V posledním týdnu roku víry, jenž končí v neděli 24. listopadu 2013, se budou v Římě konat tři akce.

Ve čtvrtek 21. listopadu 2013 v 16.45 hod. navštíví papež František kamaldulské mnišky na římském pahorku Avventino. Podle tradice se na pahorku Avventino nacházejí historicky první zmínky o ženském mnišském životě v Římě. V současnosti se sestry věnují modlitbě a vydávání jídla chudým. „Jedná se o znamení, že základ křesťanského života spočívá v kontemplaci Kristovy tváře a v modlitbě,“ vysvětlil Fisichella spojitost návštěvy s Rokem víry a dodal: „Rok víry provokuje jistým způsobem křesťanská společenství k tomu, aby vytvářela „školy modlitby“, jež svědčí o jejich setkání s Kristem. Jedině tak je potom možné proměnit jejich svědectví ve službu utiskovaným, slabým a chudým na těle i na duchu.“

V sobotu 23. listopadu 2013 odpoledne se papež František setká s katechumeny, tedy s těmi, kdo se připravují na přijetí křtu. Předpokládá se přítomnost zhruba 500 katechumenů ze 47 zemí a pěti kontinentů. Desítky katechumenů přivítá římský biskup ve vchodu do svatopetrské baziliky, kde se jich zeptá na tradiční otázky obřadu: „Jaké je tvé jméno, co žádáš od Boží církve a co ti dává víra?“ Poté jim udělí na čelo znamení kříže. Setkání má podle Fisichelly poukázat na to, že víra je neustálé putování: „Víra je putování, které trvá celý život. Kdo je označený znamením kříže, ví, že setkání s Kristem v církvi není jen jedním z mnoha setkání. Díky němu se mění život, a proto je vhodné, abychom neustále rostli a zasadili se o to i svým životem,“ vysvětlil arcibiskup.

V neděli 24. listopadu 2013 bude papež František od 10.30 hod. na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu sloužit mši svatou. Bohoslužbu budou provázet tři prvky, které mají zdůraznit rozměry Roku víry. Na prvním místě se jedná o ostatky svatého Petra, které budou vystaveny na veřejnosti vůbec poprvé. Během obřadu předá dále římský biskup některým zástupcům svůj nový dokument Evangelii gaudium (překlad: radost evangelia). Apoštolskou exhortaci přijmou představitelé kléru, řeholníků, rodin, biřmovanců nebo katechetů. Novinkou bude přítomnost umělců (japonský sochař Etsuro Sotoo, který se podílel na dostavbě katedrály v Barceloně, a malířka Anna Gulak) a žurnalistů. Třetím prvkem bude sbírka na obyvatele Filipín postižené nedávným tajfunem Hayian. „Papež František v poslední době denně opakoval, jak je důležité žít víru a dotýkat se přitom Kristova „těla“ v chudých a trpících,“ vysvětlil spojitost sbírky s Rokem víry Mons. Fisichella.

„Cílem roku víry bylo, abychom mohli znovu objevit chuť víry. Měla to být příležitost k hlubšímu zamyšlení se a k novému objevení setkání s Kristem a církví. Často když upozorňujeme na prvky krize, zapomínáme se dívat i na tolik pozitivních a nadějných znameních, které jsou přítomny v církvi. Rok víry nám umožnil je zakusit,“ uzavřel předseda Papežské rady pro podporu Nové evangelizace Rino Fisichella.

Nedělní bohoslužbu bude v přímém přenosu vysílat Televize Noe.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou