Lupa
Obsah Obsah
Portál

Do Prahy přijíždí kardinál Scola

Datum publikace19. 11. 2013, 15.15
TiskTisk

Významný člen kardinálského kolegia Angelo Scola, který byl po odstoupení Benedikta XVI. zmiňován jako kandidát na papeže, zavítá ve dnech 21. až 23. listopadu 2013 do České republiky. Promluví na konferenci o milánské a pražské katedrále a ve svatovítském chrámu bude sloužit mši svatou ke cti sv. Cecílie

Praha: Milánský arcibiskup kardinál Angelo Scola se zúčastní konference, která 22. listopadu 2013 zahájí oslavy 670. výročí položení základního kamene katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Konference začíná ve 13.00 hodin v Arcibiskupském paláci. Tentýž den večer bude spolu s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou OP v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužit od 18.00 hodin mši svatou ke cti sv. Cecílie. Zazní „Missa integra D dur“ Jana Zacha (1713 – 1773). Během dne si kardinál Scola rovněž prohlédne expozici středověkého sakrálního umění v Klášteře sv. Anežky České a navštíví klášter Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou.

Kardinál Angelo Scola se narodil 7. listopadu 1941 v Malgrate v Lombardii. Po studiu filosofie v Miláně vstoupil do semináře a v roce 1970 byl vysvěcen na kněze. V té době spolupracoval s významnými katolickými teology jako Henri de Lubac nebo Hans Urs von Balthasar, zejména při založení mezinárodní teologické revue Communio. Vyučoval nejprve na švýcarské Univerzitě ve Friburgu a roku 1982 byl jmenován profesorem na teologické fakultě Papežské lateránské univerzity v Římě. V letech 1986-1991 byl konzultorem Kongregace pro nauku víry, kterou tehdy vedl kardinál Joseph Ratzinger, pozdější papež Benedikt XVI.

Roku 1991 byl jmenován sídelním biskupem v Grossetu. Na úřad diecézního biskupa rezignoval v roce 1995, kdy se stal rektorem Lateránské univerzity. V roce 2002 se stal patriarchou benátským a 21. října 2003 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován kardinálem. V roce 2011 jmenoval kardinála Scolu papež Benedikt XVI. arcibiskupem milánským.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou