Lupa
Obsah Obsah
Portál

Hostem konference o katedrálách bude kardinál Angelo Scola

Datum publikace19. 11. 2013, 10.36
TiskTisk

Milánský arcibiskup kardinál Angelo Scola se zúčastní konference, která 22. listopadu 2013 zahájí oslavy 670. výročí položení základního katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Konference, jejímž tématem budou pražská a milánská katedrála, začne v 13.00 hodin v Arcibiskupském paláci a její součástí bude představení přírůstku do katedrálního pokladu. Společně s kardinálem Dukou bude A. Scola také sloužit mši ke cti sv. Cecílie.

Praha: Konferenci zahájí ve 13 hodin pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Poté vystoupí se svým příspěvkem milánský arcibiskup kardinál Angelo Scola. Ve 14.15 hodin bude představen nový kalich a patena, které se stanou součástí katedrálního pokladu. Nové umělecké dílo je výtvorem zlatníka Pavla Šrytra a má upomínat na kalich sv. Vojtěcha, který se nalézá v Polsku. Kalich i patenu (misku, která se používá při slavení eucharistie) představí děkan Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze P. Ondřej Pávek.

V druhé části konference promluví ředitelka odboru památkové péče Pražského hradu PhDr. Ivana Kyzourová. Tématem jejího příspěvku bude péče státu a církve o katedrálu sv. Víta. Profesoři Jiří Kuthan a Jan Royt promluví o historických a kulturních vztazích mezi Prahou a Milánem. V závěru celé konference, kterou pořádá Arcibiskupství pražské a Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze, bude rovněž prostor pro diskusi s přednášejícími.

Milánský arcibiskup kardinál Angelo Scola bude spolu s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou OP v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužit od 18.00 hodin také mši svatou ke cti sv. Cecílie. Zazní „Missa integra D dur“ Jana Zacha (1713 – 1773). Při této příležitosti se ve svatovítském chrámu setkají chrámové sbory pražské arcidiecéze.

(Aleš Pištora)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou