Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pietro Parolin nastoupil do úřadu Státního sekretáře

Datum publikace19. 11. 2013, 12.59
TiskTisk

V pondělí 18. listopadu 2013 zahájil pracovní činnost v Apoštolském paláci nový státní sekretář Svatého stolce Mons. Pietro Parolin.

Vatikán: „Státní sekretariát vítá nového státního sekretáře J.E. Mons. Pietra Parolina, který přišel do kanceláře dnes ráno,“ stojí v twitterovém příspěvku sekretariátu publikovaném v pondělí 19. listopadu 2013.

Právě v tento den zahájil pracovní činnost v Apoštolském paláci Mons. Pietro Parolin, který je od 15. října 2013 ve funkci státního sekretáře, avšak kvůli chirurgickému zákroku byl zhruba měsíc nepřítomný.

Do úřadu přišel Parolin v dobré zdravotní kondici a přítomným poděkoval za jejich četná blahopřání i za jejich blízkost v posledních týdnech.

Mons. Pietro Parolin je zatím ubytovaný – stejně jako papež František – v Domě svaté Marty. Zda se nastěhuje do oficiálního služebního bytu, není dosud jisté.

Mons. Pietro Parolin se narodil 17. ledna 1955 ve Schiavonu (Vicenza, Itálie). Na kněze byl vysvěcen v roce 1980, ve stejném roce začal postgraduální studium kanonického práva a diplomacie. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. Patří mezi přední znalce v oboru kanonického práva.

Ve vatikánských diplomatických službách působil od roku 1986, nejprve na nunciaturách v Nigérii či Mexiku. Později měl v Římě na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina. V letech 2002-2009 pracoval ve vatikánském Státním sekretariátu ve funkci podsekretáře pro vztahy se státy. Následně byl Benediktem XVI. jmenován apoštolským nunciem ve Venezuele.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou