Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rada Iustitia et Pax vítá iniciativu České federace potravin. bank

Datum publikace20. 11. 2013, 10.33
TiskTisk

Přinášíme stanovisko Rady Iustitia et Pax České biskupské konference, která vítá úspěšnou iniciativu České federace potravinových bank a platformy Byznys pro společnost: první Národní potravinovou sbírku. Text uveřejňujeme v plném znění.

Rada Iustitia et Pax České biskupské konference vítá iniciativu České federace potravinových bank

„ Dávej mu štědře a nebuď skoupý, když mu máš něco dát, neboť kvůli tomu ti Hospodin, tvůj Bůh, požehná ve všem, co děláš, ve všem, k čemu přiložíš ruku.“
„Potřebný ze země nevymizí. Proto ti přikazuji: Ve své zemi ochotně otvírej ruku svému utištěnému a potřebnému bratru.“
Deuteronomium (15,10-11)

Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem. V dnešní době je obvykle spojována se stavem, který nezajišťuje člověku základní podmínky pro důstojný život a uspokojení nejzákladnějších lidských potřeb. Je spojena se značnou hmotnou nouzí, nedostatkem potravin, nezávadné pitné vody, ošacení, špatné situace s bydlením, nedostatečným či žádným přístupem k základní zdravotní péči, vzdělání, ap. I když v podmínkách České republiky nebývá důsledkem chudoby chronický hlad, podvýživa, nevzdělanost, vysoká dětská úmrtnost či nízká střední délka života, plíživě se rozevírají nůžky mezi těmi, kdo si bez problémů mohou opatřit standardní či nadstandardní životní úroveň, a přibývá těch, kteří z různých důvodů nemají možnost si zajistit dostatek prostředků pro zabezpečení základních životních podmínek.

Při vědomí toho, že podle statistik OSN končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad, Rada Iustitia et Pax České biskupské konference vítá iniciativu České federace potravinových bank, která proběhla na mnoha místech a úrovních v České republice.

Přestože sociální cítění mnoha manažerů a politiků je v porovnání se západním přístupem na stále nízké úrovni, podařilo se při sobotní akci nashromáždit prostřednictvím občanské solidarity velké množství potravin a dalších prostředků.

V první Národní potravinové sbírce se nasbíralo na 66 tun potravin, a to s pomocí asi tisícovky dobrovolníků.

Je zřejmé, že nejsou rozdíly v přístupu lidí podle majetnosti regionu, když se nejvíce potravin vybralo v Praze, kde je vysoká zaměstnanost, a v Moravskoslezském kraji, kde je práce nedostatek.

Chudobou jsou nejvíce ohroženi senioři, matky samoživitelky, lidé bez práce a vícečlenné rodiny.

Darování jídla ve velkém v Česku brzdí podle pořadatelů legislativa, kdy firmy musejí z věnovaných potravin odvádět DPH a každou položku ještě uvést v darovací smlouvě. Zlikvidovat potraviny, kterým končí lhůta pro spotřebu, tak mnohdy vyjde levněji. V řadě zemí EU jsou darované potraviny od DPH osvobozeny.

 

Václav Malý
Biskup

předseda Rady Iustitia et Pax ČBK

 

20. 11. 2013

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou