Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dárky pro Ukrajinu v ohrožení

Datum publikace21. 11. 2013, 14.00
TiskTisk

Malý zájem dárců vyvolala změna v projektu, který každoročně přinášel radost chudým dětem na Ukrajině. Vánoční dárky pro tyto děti nakupovali lidé v České republice, předávali je Arcidiecézní charitě Olomouc (ACHO), která je pak dopravila na Ukrajinu a zařídila jejich rozdávání dětem. Celní procedura na Ukrajině ale nadále nedovoluje dárky takto převážet. Charita tedy musela přistoupit ke změně a od dárců letos vybírá pouze peníze místo zabalených balíčků. Dárky pro konkrétní děti pak budou zakoupeny a zabaleny až na Ukrajině.

Olomouc: Bohužel tato změna zatím patrně vyvolala menší zájem dárců. Arcidiecézní charita proto veřejnost prosí o finanční podporu tohoto projektu. V případě neúspěchu hrozí, že zhruba 200 chudých dětí na Ukrajině o nadcházejících Vánocích zůstane bez svého jediného dárku. Hodnota dárku pro jedno dítě je 1000,- Kč.

„Je nám to líto. Chápeme, že tím obdarování ztrácí svoji emocionální stránku, ale pokud nechceme riskovat, že se nám dárky nepodaří proclít a zůstanou pak řadu měsíců zablokovány na vnitrostátní celnici, musíme přistoupit k této změně,“ komentoval situaci P. Rostislav Strojvus, koordinátor rozvojových projektů ACHO na Ukrajině, a dodal: „Nadále trvá to, že si dárce v ČR vybírá konkrétní dítě, kterému může poslat také pohlednici, obrázek či dopis. Zpětně také děti budou svému dárci psát dopis, či kreslit obrázek s poděkováním. Jen nebudeme tady nakupovat a doma balit balíček. Pouze přispějeme 1 000,- Kč na pořízení věcí až na Ukrajině.“

To, že lidé nenakupují věci a přímo nebalí dárek, se ale prozatím projevuje menším zájmem veřejnosti o podporu tohoto projektu. V minulých letech byly předem vybrané chudé děti z Ukrajiny rozebrány doslova během několika málo dnů. Letos je projekt vyhlášen již několik týdnů a z 260 dětí má své dárce zatím pouze 65.

Změna spočívá v tom, že na Ukrajinu ACHO nepoveze připravené dárky. Proběhne pouze převod peněžní hotovosti vybrané od dárců v České republice. Samotné věci do balíčků pak budou nakoupeny, zkompletovány a zabaleny přímo na Ukrajině. Dárky budou mít tak jako v minulosti hodnotu cca tisíc korun pro jedno dítě.

Tato skutečnost se projeví také ve větší náročnosti příprav. Dříve charita musela jen rozdělit nabídnuté děti, shromáždit a přepravit dárky a dohlédnout pak na jejich rozdávání. Nyní musí proběhnout ještě nákup dárků a jejich balení, dle individuálních potřeb pro jednotlivé děti. „Jedná se o děti z dětských domovů anebo děti z velmi chudých rodin a pro mnohé z nich je to vůbec první vánoční balíček v jejich životě,“ komentuje P. Strojvus důvody, proč charita i přes problémy v projektu hodlá pokračovat.

Situace na Ukrajině je složitá nejen pro chudé děti. Obtížná je mnohdy i pro pracovně činné. Tím, že věci do balíčků charita nakoupí až na Ukrajině, má navíc dárce šanci pomoci dvakrát. Pomůže se nejen konkrétnímu dítěti, ale i těm, od kterých budou věci pořízeny, tedy např. prodejcům obuvi, oblečení, školních pomůcek či výrobcům sladkostí. I toto zdvojení pomoci v daném regionu má svůj velký význam.

Celá situace vznikla z toho důvodu, že na Ukrajině došlo k zásadním změnám v celní proceduře. Nejen charita, ale i ostatní světové mezinárodní humanitární organizace pracující na Ukrajině, letos nemohou dopravit humanitární dary na Ukrajinu.

„Jsme přesvědčeni o tom, že i přes změny bude radost obdarovaných dětí stejně velká a pro jejich další život stejně významná. Nadále bude velká skupina dětí moci takto poznávat, že jejich osud není lidem lhostejný a dokonce, že pro jejich Vánoce jsme my v České republice společně schopni udělat zcela konkrétní činy,“ řekl k situaci P. Strojvus. „I přes těžkosti, které se nám kladou do cesty, vytrváváme v našem úsilí pomáhat tam, kde je to smysluplné a možné. Prosíme ale o pomoc veřejnost. Vyberte si prosím opět dítě, kterému rozzáříte oči při rozbalování jeho a tím i Vašeho Vánočního dárku,“ dodal koordinátor projektů na Ukrajině P. Rostislav Strojvus.

Průběh letošní akce:

Seznam děti vybraných pro obdarování je k dispozici na webové stránce www.darky.jsemvidet.eu.

Dárce po obdržení informace o rezervaci dárku pro dítě a evidenčního čísla dítěte zašle nejpozději do 10. Prosince finanční částku 1.000,- Kč na účet Arcidiecézní charity Olomouc: 681448811/0100, variabilní symbol: 2014, specifický symbol: zaslané evidenční číslo dítěte.

Finanční dar je možné odevzdat také místní charitě, která následně tuto částku zašle na účet projektu. Zároveň dárce místní charitě předá nebo poštou na ACHO zašle svoje přání, pohlednici nebo doprovázející dopis, který bude označen jménem vybraného dítěte. I tyto věci je bezpodmínečně nutné na ACHO odevzdat v termínu do 10. prosince.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou