Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež František navštívil kamaldulské mnišky

Datum publikace22. 11. 2013, 23.43
TiskTisk

V den liturgické památky Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě (21. listopadu), kdy církev v modlitbě vzpomíná na klauzurovaná řeholních společenství, navštívil papež František římský klášter kamaldulských mnišek. Akce je jednou z posledních konaných v rámci Roku víry.

Řím: 'Maria je matkou naděje, nejvýmluvnějším obrazem křesťanské naděje,' řekl papež František během návštěvy kláštera kamaldulských mnišek, který se nachází na římském pahorku Aventino. Římský biskup zde předsedal slavení nešpor, poté se pomodlil před vystavenou Eucharistií a setkal se s místním společenstvím mnišek.

'Mariin život je naplněný postojem naděje. Již od chvíle svého ,ano´, které vyslovila při Zvěstování,“ uvedl římský biskup během nešpor. „Maria nevěděla, jak se může stát matkou, ale zcela se svěřila tajemství, jež přicházelo. A stala se ženou očekávání a naděje,“ pokračoval.

Podle papeže Františka přečkala Mariina naděje i četné těžkosti: „I pod křížem, kdy se všechno zdálo být opravdu uzavřené a naděje mohla vyhasnout, dále věří a vidí novou budoucnost, která s nadějí očekává Boží zítřek.'

Ve své promluvě se Svatý otec obrátil i k přítomným: „Tolikrát si říkám, že neumíme čekat na zítřek a díváme se stále na dnešek, na dnešek, na dnešek“. Maria je podle Františka „matkou naděje, drží nás ve chvílích temnoty, těžkostí, malomyslnosti, zdánlivé porážky.'

Návštěva kamaldulských mnišek je jednou z posledních událostí Roku víry. Jak před několika dny uvedl předseda Papežské rady pro podporu nové evangelizace Rino Fisichella, návštěva mela poukázat na spojitost víry a modlitby. „Jedná se o znamení, že základ křesťanského života spočívá v kontemplaci Kristovy tváře a v modlitbě,“ vysvětlil Fisichella. Rok víry ukončí papež František při mši svaté v neděli 24. listopadu 2013, kdy též předá několika zástupcům svou novou apoštolskou exhortaci Evangelii gaudium.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou