Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František uzavřel Rok víry

Datum publikace25. 11. 2013, 13.51
TiskTisk

Kristus ať je středem života, on prosvětlí i naše temné chvíle. S těmito myšlenkami uzavřel papež František Rok víry. Během mše svaté, kterou slavil v neděli 24. listopadu 2013 na svatopetrském náměstí společně s 1200 kněžími a 60 tisíci věřícími, předal také svůj nový dokument o evangelizaci Evangelii gaudium.

Vatikán: „S myšlenkami plnými lásky a vděčnosti za dar, který nám dal“ se obrátil papež František ke svému předchůdci Benediktu XVI. během mše svaté, kterou se uzavíral Rok víry. „Touto prozřetelnostní iniciativou nám dal možnost objevit krásu cesty víry, jež začala v den našeho křtu. Zde jsme se stali Božími syny a bratry v církvi,“ uvedl Svatý otec.

František zahájil bohoslužbu úklonou před ostatky apoštola Petra, které byly na veřejnosti vystaveny poprvé. Spolu se Svatým otcem koncelebrovalo při mši 1200 kněží, na svatopetrském náměstí bylo přítomno na 60 tisíc věřících.

V kázání připomněl římský biskup především centrální postavení Krista. Výchozím bodem mu k tomu bylo liturgické čtení, v němž sv. Pavel hovoří o Kristu jako o středu stvoření. „Postoj věřícího má být tedy uznání a přijetí Krista za střed svého života, a to v myšlenkách, ve slovech i ve skutcích,“ uvedl František a dodal, že Kristus má být i ústředním bodem dějin každého člověka: „Jemu můžeme nabídnout naše radosti a naděje, smutek i úzkosti, z nichž je upředen náš život. Když je Ježíš uprostřed života, vnáší světlo i do těch nejtemnějších okamžiků naší existence a dává nám naději. To se stalo i dobrému lotrovi, o němž dnes čteme v evangeliu.'

V závěru mše svaté předal papež František šestatřiceti zástupcům svou novou apoštolskou exhortaci Evangelii gaudium. Text, jehož tématem je hlásání evangelia v současném světě, bude oficiálně představen v úterý 26. února 2013. Z rukou Svatého otce jej přijali například biskup, kněz, bohoslovec, manželé, katecheté nebo nevidomý člověk ve verzi na CD. Mezi přítomnými byli také zástupci umělců (japonský sochař Etsuro Sotoo, který se podílel na dostavbě katedrály v Barceloně, a polská malířka Anna Gulak), jejichž přítomnost měla poukazovat na hodnotu krásy a její úlohu při evangelizaci.

O obsahu dokumentu hovořil papež František již v červnu během audience pro účastníky setkání o nové evangelizaci: „Říkal jsem si, že by se Rok víry mohl uzavřít pěkným dokumentem, který by nám mohl pomoci. Přemýšlel jsem o exhortaci o evangelizaci obecně, která by zároveň obsahovala věci z minulé biskupské synody,“ uvedl Svatý otec v červnu.

Uplynulý rok víry poukázal podle předsedy Papežské rady pro podporu nové evangelizace Rina Fisichelly na pozitivní aspekty víry v Boha: „Běžně jsme zvyklí zdůrazňovat negativní aspekty, aspekty krize. Ne že by neexistovala krize víry: Je zde a je hluboká. Avšak tento rok nám také ukázal a dal nám pochopit, že vedle krize existuje také mnoho nadšení, mnoho touhy znovu nastoupit na cestu, kterou nám Pán svěřil.'

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou