Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O víkendu se konala MEKT konference v Sarajevu

Datum publikace27. 11. 2013, 11.45
TiskTisk

Ve dnech 22. až 24. listopadu 2013 se v bosenském Sarajevu uskutečnila 2. mezinárodní konference o pastoraci mládeže, MEKT. Motto letošního setkání Nová evangelizace - víra, Facebook, tvář odkazuje na hlavní téma, kterým byla evangelizace a prostor pro osobní svědectví života z víry ve virtuálním světě.

Praha: Na tuto mezinárodní konferenci přijela bezmála stovka účastníků z různých částí Evropy. Nechyběli zde zástupci z Rakouska , Slovinska , České republiky, Itálie, Maďarska, Černé Hory, Chorvatska, Švýcarska a samozřejmě i Bosny a Hercegoviny. Naše věřící zde reprezentovalo 5 zástupců z různých institucí věnujících se pastoraci mládeže: pastorační asistent Josef Biernát, Anna Brabcová ze Sekce pro mládež ČBK, P. Lukáš Jambor z centra mládeže Přístav, koordinátorka webu signály.cz Vendula Krůlová a Jan Pavlíček z Diecézního centra mládeže Brno.

Mezi zajímavé hosty, kteří zde byli přítomni, bez pochyb patřili vedoucí Sekce pro mládež Papežské rady pro laiky v Římě, Mons. João Chagas a generální tajemník Rady evropských biskupských konferencí P. Michel Remery.

Během tří dnů účastníci diskutovali o osobní víře a o užívání sociálních sítí pro kontakt s mladými lidmi. Dle účastníků to byla 'skvělá příležitost pro výměnu zkušeností, inspiraci a seznámení se s účastníky z různých zemí.'

Místní biskup Mons. Marko Semeren připomněl účastníkům hlavní poselství sarajevského setkání a důležitost osobního svědectví vydávaného svým životem, a to i na sociálních sítích. Facebook je totiž mnohdy odrazem reálného života člověka v současné společnosti. „Každý z nás by měl být facebookovým profilem Ježíše Krista,“ řekl doslova.

Každá země zde mohla prezentovat svůj vlastní zajímavý projekt, který by mohl být přínosný i pro ostatní. Česká republika díky Vendule Krůlové představila sociální síť pro mladé křesťany signály.cz.

Jako důležitý prostředek k naplnění cíle daného mottem setkání byl v Sarajevu představen i katechismus pro mladé YOUCATu. Může sloužit jako prostředek nové evangelizace, navázání bližšího kontaktu. 'Chceme-li totiž dělat něco pro mladé, musíme to dělat právě s mladými,' shodli se účastníci konference.

Konference byla organizována Centrem pro mládež Biskupské konference Bosny a Hercegoviny ve spolupráci se zástupci organizátorů MEKT týmu (Der Mitteleuropäische Katholikentag - Středoevropské katolické dny), který se skládá ze zástupců osmi zemí: Rakouska , Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Polska, Chorvatska, České republiky, Slovinska a Slovenska.

Patronkami tohoto setkání byly Drinské mučednice, 5 sester Kongregace Dcer Božské lásky, které v roce 1941 byly zavražděny pro svoji pevnou víru v Ježíše Krista. Od roku 2011 jsou blahořečené.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou