Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

2015 bude rokem zasvěceného života, oznámil František

Datum publikace29. 11. 2013, 19.16
TiskTisk

Během několikahodinového setkání s generálními představenými řeholních společenství hovořil papež František o úloze zasvěceného života, způsobu prožívání společenství, ale i například o něze v životě daném Bohu. Akce se konala ve Vatikánu dnes, v pátek 29. listopadu 2013.

Vatikán: V tříhodinový rozhovor se změnilo setkání papeže Františka s účastníky 82. plenárního shromáždění Unie generálních představených, jež probíhalo ve dnech 27. – 29. listopadu 2013 v Římě. Namísto původně žádané „krátké chvíle“ mohli řeholníci rozsáhle diskutovat se Svatým otcem formou otázek a odpovědí.

První okruh otázek se týkal identity a poslání zasvěceného života. Podle papeže Františka se evangelní radikálnost týká všech křesťanů, zasvěcení lidé jsou však povoláni k následování Krista zvláštním způsobem. „Jsou to muži a ženy, kteří mohou probudit svět. Zasvěcený život je proroctvím. Bůh nás žádá, abychom vyšli ven z hnízda, v němž se nacházíme, a nechali se vyslat k hranicím světa, aniž bychom podlehli pokušení přizpůsobovat tyto hranice nám samotným. To je nejkonkrétnější způsob následování Pána,“ uvedl Svatý otec.

Na otázku týkající se povolání k duchovnímu stavu vyzdvihl římský biskup přítomnost mladých církví, které jsou zdrojem mnoha povolání. Na mnoha místech je však potřebné se zamýšlet nad inkulturací charismatu. Církev musí poprosit za odpuštění za apoštolské neúspěchy v této oblasti. Podle Františka je třeba, aby byly ve vedení řeholních institutů přítomni lidé z různých kultur, neboť tato rozmanitost ukazuje na různé způsoby prožívání charismatu.

Papež dále velmi zdůraznil potřebu formace v zasvěceném životě, která podle něj stojí na čtyřech základních pilířích: na duchovní, intelektuální, komunitní a apoštolské formaci. „Formace je jako ruční práce, nikoliv policejní. Cílem je utvářet řeholníky, kteří mají něžné srdce, nikoliv kyselé jako ocet. Všichni jsme hříšníci, avšak nejsme zkažení. Je třeba přijímat hříšníky, avšak nikoliv zkažené lidi,“ řekl mimo jiné Svatý otec.

Jak dále římský biskup uvedl, bratrské společenství má mimořádnou schopnost přitahovat druhé. Vyžaduje to však přijetí rozdílností i konfliktů. Někdy je obtížné společenství dobře prožívat, avšak pokud jej neprožíváme, nejsme podle Františka plodní. „Ve vztahu ke konfliktu bratra však nikdy nesmíme jednat jako jeho správci: Musíme ke konfliktu přistupovat s něhou,“ řekl.

Účastníci setkání dále položili několik otázek týkajících se vztahu mezi řeholníky a místními církvemi. Papež uvedl, že zná z vlastní zkušenosti problémy, které zde mohou vzniknout: „My, biskupové, musíme pochopit, že zasvěcené osoby nejsou pomocným materiálem. Musíme je vnímat jako charismata, která obohacují diecézi.'

Tématem posledních otázek byly hranice poslání zasvěcených osob. „Je třeba je hledat na základě charismat,“ uvedl František, podle kterého mají nejvyšší prioritu skutečnosti vyloučení. Vedle nich jmenoval také kulturní a vzdělávací výzvy. Hlavními pilíři vzdělávání jsou pak „předávání znalostí, předávání způsobu, jak dělat věci, a předávání hodnot. Skrze ně se předává víra. Vychovatel musí být na výši osob, které vzdělává, a musí se ptát, jak ohlašovat Ježíše Krista generaci, která se mění.“  

Před závěrečným pozdravem oznámil papež František, že rok 2015 bude věnovaný zasvěcenému životu. Při odchodu z auly se k přítomným generálním představeným obrátil slovy: „Díky za to, co děláte, za vašeho ducha víry i za službu. Díky za vaše svědectví a také za pokoření, skrze něž musíte procházet“.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou