Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

'Otevřené brány' přilákaly do kostelů 120 tisíc návštěvníků

Datum publikace29. 11. 2013, 14.30
TiskTisk

Rekordní počet 119 446 návštěvníků využilo letos během turistické sezóny od května do září možnosti prohlédnout si sakrální památky Zlínského kraje, a to díky projektu Otevřené brány. Vyplynulo to z celkového vyhodnocení letošního ročníku, které se uskutečnilo ve čtvrtek 28. listopadu 2013 v Uherském Brodě.

Zlín: Projekt Otevřené brány realizuje od roku 2009 Zlínský kraj ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, obcemi a městy regionu, jednotlivými farnostmi, Cyrilometodějskou teologickou fakultou v Olomouci, Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy a dalšími spolupracujícími partnery.

Podstatou projektu je snaha bezplatně představit co nejširší veřejnosti významné církevní památky s výkladem odborně vyškolených průvodců,“ připomenul krajský radní pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a spolupráce s církvemi Ladislav Kryštof.

Je potěšitelné, že všichni, kdo se do Otevřených bran zapojili a zúčastnili se také vyhodnocení letošní sezóny, spontánně hodnotili své zkušenosti s projektem kladně. Důkazem opodstatněnosti této iniciativy je stále výrazně stoupající návštěvnost. Pozitivní je také to, že kostely objevily děti, které do nich přicházejí například formou školních exkurzí s výkladem přizpůsobeným tak, aby byl pro mládež zajímavý,“ konstatoval radní Kryštof.

Také bylo kladně hodnoceno to, že se ustanovilo pevné jádro průvodců, zejména z řad studentů, kteří jsou jazykově vybavení a dokáží k návštěvníkům přistupovat nápaditě, kreativně a s citem pro atmosféru konkrétní skupiny,“ řekl Ladislav Kryštof.

Z celkového počtu 119 446 letos evidovaných návštěvníků bylo 104 820 z České republiky, 14 626 zájemců přijelo ze zahraničí. Pro srovnání: v roce 2009, kdy projekt začínal, kostely s průvodcem navštívilo asi 40 tisíc návštěvníků. Při rozjezdu Otevřených bran bylo do projektu zapojeno devět kostelů, letos jich bylo již dvaadvacet.

Zatímco Zlínský kraj financuje školení, propagaci a částečně též odměny 126 vyškoleným průvodcům, farnosti organizují průvodcovskou činnost, doprovodné programy a administrativní záležitosti. Města a obce se na místní úrovni podílejí na propagaci a spolufinancují odměny průvodců,“ vysvětlil rozdělení rolí mezi jednotlivými partnery radní Kryštof.

Zlínský kraj pro Otevřené brány letos uvolnil částku 420 tisíc korun.

(S využitím zprávy Heleny Mráčkové na webu Zlínského kraje)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou