Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Texty pro Týden modliteb za jednotu křesťanů

Datum publikace2. 12. 2013, 16.17
TiskTisk

Ve dnech 18. - 25. ledna 2014 se křesťané na severní polokouli jako obvykle spojí v modlitbě za dar jednoty. Mottem Týdne modliteb bude je věta apoštola Pavla: Je snad Kristus rozdělen? Texty připravili kanadští křesťané.

Týden modliteb za jednotu křesťanů se slaví na severní polokouli každoročně ve dnech 18. - 25. ledna 2013. Tato data navrhl v roce 1908 Paul Wattson, aby spojil svátky sv. Petra a sv. Pavla. Katolická církev si navíc připomíná památku Panny Marie, matky jednoty křesťanů. Na jižní polokouli, kde leden patří do období prázdnin, církve často využívají k oslavě Týdne modliteb jiné dny, např. kolem Letnic, jež mají pro jednotu církve také symbolický význam.

Mottem letošního Týdne modliteb jsou slova apoštola Pavla: 'Je snad Kristus rozdělen?' (1Kor 1,13).

'Važme si toho, že proti minulosti zaznamenáváme posun k lepšímu a chraňme každý pokrok ve vzájemné důvěře,' komentují aktuální stav ekumenického dialogu autoři české přemluvy k modlitebním textům, 'nicméně, jak chce naše lidství stále kráčet svou cestou, tak často si musíme uvědomovat, že v naplňování Kristova příkazu nejsme a nebudeme u konce. (...) Jako je Kristova celost bytostná, eschatologická a nadčasová, tak má být zakotveno i naše společenství. Ve kterém více než naše lidství, naše sklony a projevy náklonnosti a přízně, je pro nás vědomí, že tvoříme společenství Kristova lidu, jehož síla je v zásadách Božího pořádku a království.'

Texty naleznete v příloze.

Soubory ke stažení

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou