Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Církve podepsaly dohodu o spolupráci k výročí Jana Husa

Datum publikace4. 12. 2013, 12.22
TiskTisk

Bližší poznání odkazu Mistra Jana Husa a jeho zprostředkování veřejnosti je cílem dohody o spolupráci k 600. výročí pražského reformátora, kterou podepsali zástupci Církve Československé husitské (CČSH) a Českobratrské církve evangelické (ČCE). Slavnostního podpisu, který proběhl v úterý 3. prosince 2013, se účastnil také plzeňský biskup a předseda ekumenické jubilejní komise František Radkovský.

Praha:  „Podepisujeme dohodu, protože chceme jít k Husovi jakožto svědkovi Krista a jeho zpřítomňovat,“ uvedl synodní senior ČCE Joel Ruml během podpisu dohody o spolupráci k 600. výročí Mistra Jana Husa. V kostele svatého Mikuláše a následně i v chrámu sv. Martina ve zdi dokument podepsali zástupci Církve Československé husitské a Českobratrské církve evangelické.

Spolupráci církví pro husovské jubileum, které proběhne v roce 2015, svým podpisem stvrdil patriarcha CČSH Tomáš Butta, synodní senior ČCE Joel Ruml, synodní kurátorka ČCE Lia Válková a místopředsedkyně Ústřední rady CČSH Ivana Macháčková. Se svým příspěvkem na akci vystoupil také plzeňský biskup František Radkovský, který je předsedou ekumenické komise k 600. Husovu výročí.

Radkovský: Mistra Jana Husa jsme dosud nedocenili

Plzeňský biskup připomněl výzvu Jana Pavla II. z roku 1989, podle něhož se mají čeští katolíci zabývat postavou Mistra Jana Husa a dát mu správné místo ve svých dějinách. Tato výzva dala vzniknout ekumenické komisi, která otázku pražského reformátora studovala. Snahy komise vyvrcholily v roce 1999, kdy v Římě Jan Pavel II. označil Jana Husa za reformátora a omluvil se za jeho násilnou smrt.

„Musíme uznat náš dluh, že jsme těchto pozitivních závěrů nevyužili dostatečně. Aby se rozšířily do vědomí zvláště u nás, v Katolické církvi,“ uvedl Radkovský, podle kterého zmíněné nedostatky daly podnět k obnovení ekumenické komise z 90. let. Nyní se komise zabývá husovskou otázkou v souvislosti s přípravou jubilea roku 2015. Podle Radkovského je třeba, aby postava Mistra Jana nerozdělovala, nýbrž spojovala. „Myslím, že je potřeba pro to udělat všechno. Jsme to dlužní Mistru Janu Husovi a především Bohu,“ dodal plzeňský biskup.

Butta: Chceme blíže poznat Jana Husa a zprostředkovat jej veřejnosti

Podle Tomáše Butty vedly k podpisu dohody církví tři důvody: blížící se jubileum, blízkost církví k odkazu Mistra Jana Husa a užitečnost vzájemného dialogu nebo spolupráce. „Cílem našeho kroku je blíže poznávat osobnost českých a evropských dějin, a to uvnitř našich obou církví, jakož i zprostředkovat její poznání veřejnosti,“ uvedl patriarcha CČSH k dohodě. To potvrzují i slova synodního seniora ČCE Joela Rumla: „Jako církve chceme činit kroky k tomu, aby se památka Mistra Jana Husa a jeho učení dostávaly do této společnosti co nejvíce aktuálně, živě a věrně.'

Spolupráce obou církví bude probíhat v pěti oblastech: při jednání se státem, při jednáních s pražským magistrátem, spolupráce s dalšími církvemi, organizacemi a médii. V rámci jubilea se budou obě církve podílet na přípravě připomínkového dne, který proběhne 6. července 2015 na Staroměstském náměstí v Praze a přilehlých kostelech. Obě církve dále společně připraví konference o Mistru Janu Husovi. Jejich vzájemná kooperace bude probíhat též na poli publikační činnosti nebo při organizaci zahraničních návštěv.

Odkazu pražského reformátora jsou dále věnovány stránky www.hus2015.cz (spravované CČSH) a www.nase-reformace.cz (ČCE).

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou